Genudgivelse af Jesper Dannows oversættelse fra 1990 med Roberto Innocentis lidt dystre illustrationer. Innocentis billeder er fortællinger i sig selv. De fleste er i dybe, brune nuancer, og der spilles virtuost på lys og skygge, når uhyggen skal trækkes frem og understreges. Samtidigt forsyner illustrationerne Dickens’ fortælling med indtryk fra både fattige og velhavende hjem anno 1840; og vi ser Londons huse udefra og fra oven, når Scrooge og spøgelserne flyver hen over byen. Illustrationerne er desuden en glimrende hjælp til den i forvejen maleriske fortælling, fordi vi her får de baggrunde og detaljer, som Dickens ikke selv beskriver.

Dickens’ juleeventyr er fra 1843; det ligger på gutenberg.org med de oprindelige illustrationer der i øvrigt ikke er så interessante som Innocentis.

Der forekommer ord, som vi ikke bruger meget i dag som for eksempel pantelåner og skriver, men oversættelsen er tilpasset nutiden og knap så følelsesladet som Dickens’ version:

Men den gode Scrooge var en ubarmhjertig gnier. En begærlig gammel synder, der masede, vred, greb og skrabede til sig! Hård og skarp som flint

Oh! but he was a tight-fisted hand at the grindstone, Scrooge! a squeezing, wrenching, grasping, scraping, clutching, covetous, old sinner! Hard and sharp as flint

Historien kender de fleste, om ikke andet fra de filmiske udgaver med Bill Murray og Michael Caine som Scrooge.

Ebenezer Scrooge er en gammel pengepuger, der afviser venlighed som svaghed. Hans skriver er underbetalt, og ingen velgørenhedsforening har nogensinde fået noget ud af ham. Men en aften i julen kommer hans afdøde kompagnon til ham som spøgelse for at fortælle ham, at han er på galt spor. Scrooge lader sig ikke umiddelbart overbevise, men i løbet af natten får han besøg af den svundne juls ånd, den nuværende juls ånd og den fremtidige juls ånd, og de tre ånder får vist Scrooge det liv, han fører og dets konsekvenser. Scrooge når at blive et bedre menneske.
Charles Dickens

Illustreret af Roberto Innocenti
Oversat af Jesper Dannow
152 sider
Høst & søn
Udgivet: 2015