Historisk roman fra dengang Børsen var et sted, hvor man handler med silke, krydderier og bøger. Christian den IV er konge og gift med Vibeke Kruse, og Danmark hærges skiftevis af pest og svenske invasioner.

Anna er en ung pige af fin familie. Hendes gode forældre har arrangeret ægteskab for hende, men Anna nægter at indgå ægteskab med den utiltalende gamle mand, Ulrik, som forældrene har fundet. Det lykkes Anna at skubbe brylluppet, men under et ophold hos noget familie møder hun en smuk, ung tysk adelsmand, og så bliver hun naturligvis gravid. Den unge mand er trolovet med en anden, og Annas skamfulde forældre sender hende til en gård i Sverige, hvor hun kan føde sit barn, hvorefter hun får ordre til at afgive barnet, vende hjem og gifte sig med Ulrik.
Ægteskabet bliver ikke så dårligt, og da hun først får skubbet sin svigermor fra magten og udleveret nøglerne til huset, er tilværelsen næsten lykkelig for småbørnsfamilien. Ulrik dør efter få års ægteskab, og på et tidspunkt angriber svenskerne Danmark, og svenskerne flytter ind på godset. Anna falder for den svenske anfører, men selvom det er gensidigt, ender hun med – efter Christian den IVs død og Leonora Christines korte karriere som regentmedhjælper – at spionere hos svenskerne for Svend Gønge.

Udtryksformen er til tider ubehjælpsom, men passer måske meget godt til en naiv ung pige fra et beskyttet miljø. Det kan man derimod ikke sige om Annas holdning, der er meget lidt repræsentativ for en kvinde i 1600-tallet: Jeg trængte til et liv som en fri kvinde.

Og som Thit Jensen tillagde Valdemar Atterdag særligt pædagogisk udsyn, så tillægges Anna også et enestående talent for moderne ledelse og indfører mere velfærd for godsets arbejdere, så det giver større overskud.

Et glimt af fortiden

Anna-Lise Hougård
264 sider
Mellemgaard
Udgivet: 30.03.2013

Birte Strandby