Livet der passerer revy er i virkeligheden ikke andet end en hurtig kalkulering over om man dør smukt, forfængeligheden der jagter os ind i det hinsides.

Simon er kæreste med Malene, og de er taget til Bornholm for at være sammen med Malenes familie. Det er ren hygge, bortset fra at Simon ikke er så stoffri, som han gør indtryk af overfor Malene. Faktisk gør han en del krumspring for at få tilfredsstillet behovet for midlertidig flugt. Det omfatter kontakt med Emil, en fælles bekendt.

Et dyr en engel ligner i lang tid en roman om et parforhold, men da Malene og Simons forhold har skrantet i længere tid, præsenterer Malene Simon for Ida. Ida sidder i kørestol efter en bilulykke. Det var Ida, der kørte bilen, men Malene og Emil var involveret, og de var ikke de eneste.

Ida viser sig at være et interessant bekendtskab, og Simon opdager, at han er udsat for afpresning. Efterfølgende sker der en voldtægt og måske et mord. Simon bliver smidt ud af Malene uden helt at forstå, hvad der sker. Hans løbebane slår et kriminelt sving, og muligvis finder han sig selv.

Det er en udmærket roman, velskrevet og med nyformulerede betragtninger om selvet og tilværelsen. En indsigelse kunne være, at romaner om unge mennesker der tåger rundt og ikke rigtigt forsøger at tage aktivt del i livet er relativt almindelige i dansk litteratur, og skønt Simon fastholder læserens interesse, så svinger romanen sig ikke højt over det gennemsnitlige. Men det gør forfatterens næste roman måske?

Forestillingen om det selvskabte er annulleret.

Et dyr en engel

Janus Kragerup Sørensen

184 sider

Turbine

Udgivet: 21.09.2018

Birte Strandby