Fornuften bliver sat ud af spil, da den unge kvinde Anna ved en tilfældehed møder en tidligere kæreste. En flygtig affære udvikler sig, og snart har Anna sat hele sin familie og lykke over styr. Måske lyder det som oplægget til en amerikansk mainstream film, men det er ikke tilfældet. Handlingen udfolder sig i debutanten Signe Langtved Pallisgaards bog ”Et andet sted”, og intet ville være mere forkert end at forveksle den med en banalitet. Her er meget mere på spil.

Signe Langtved Pallisgaard har evne for at opbygge en genkendelig scene og dog gemme uventede overraskelser til læseren. Først og fremmest er hovedpersonen Anna også bogens forfatter. Hun skriver bogen undervejs, mens hun afdækker hvad der er sket af hændelser i hendes liv i det seneste år, og langsomt giver os en forståelse af sin baggrund igennem en række flash backs.
På overfladen er Anna lykkelig. Hendes mand elsker hende, de bor i en skøn lejlighed og har sammen en sød lille datter. Alligevel lurer uroen og rodløsheden.

Da Annas storebror i Norge har problemer med sit parforhold grundet utroskab, tøver hun ikke med at tage toget derop for at hjælpe. Undervejs på nattoget træffer hun Alexander, hun engang var kæreste med. De to kaster sig på ny ud i kærligheden, og snart lever Anna et dobbeltliv for at skjule sidespringet. Ægteskabet med Mattis knirker, og end ikke hos Alexander kan hun finde reel støtte og opbakning. Hans interesse er mere overfladisk. Snart vælger Anna dog at vinke farvel til sit familieliv og nedturen venter forude. Mattis afskærer hende kontakten med deres datter Selma for en stund, og Anna må flytte hjem til forældrene. Hun synker ned i håbløsheden.

Den eneste støtte og opbakning finder Anna hos sin gamle mormor, Oldingen. Hendes liv rinder ud samtidig med, at Anna kæmper for at finde mening med tilværelsen.

Signe Langtved Pallisgaard skriver med antydningens kunst og giver os et fornemt indblik i en ung kvindes eksistentielle problemer. Undervejs mærker vi qua forfatterens sprog den smerte, tvivl og usikkerhed der plager hovedpersonen Anna. Signe Langtved Pallisgaard indfanger nogle typiske problemer, som den moderne kvinde kæmper med som mor og del af et parforhold. Læseren fornemmer tydeligt, at Anna er fanget i af den erotiske tiltrækning til Alexander, og ikke magter at se hans reelle hensigter af bare frygt for at skulle forholde sig til sig selv og konsekvenserne. Anna vælger gang på gang at lade sig bedrage. Men før eller siden må hun stoppe op og reflektere over sig selv, sin fortid og forholde sig til den. Også selv om fortiden gemmer på en grusom overraskelse og traume.

Forfatteren er inspireret af Tolstojs ”Anna Karenina”, og bogens tema er analogt til den russiske klassiker. Personernes navne ligner også Tolstojs karakterer, men oplægget gør heldigvis aldrig bogen forudsigelig.

Signe Langtved Pallisgaard giver os en rørende, medrivende og vedkommende bog om at foretage afgørende valg. De valg vi foretager afhænger mere end noget af vores baggrund og familiehistorie. Hovedpersonen Anna fremstår på den ene side umoden og lyststyret, men også som en varm og engageret person. Hendes udviklingsrejse er fornemt fortalt af Signe Langtved Pallisgaard. Det er på alle måder en tankevækkende bog om at tage ansvar, leve med sin historie og tro på sig selv.

Signe Langtved Pallisgaard
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Udgivelsesdato: 17.01.2014

Anmeldt af Nønne Lønne Votborg