Klimaproblemerne er over os, og på trods af IPCC-rapport, Klimarådets anbefalinger og utallige ekspertudsagn ser det ikke ud til, at vores politikere kommer med de nødvendige udspil. 

Heldigvis er der mennesker der tager sagen i egen hånd, og ‘Et år for klimaet’ er netop en beskrivelse af, hvordan en familie på fire går i krig med forbrug, transport, mad, politisk påvirkning og de andre muligheder der er tilgængelige for os alle.

Bogen er inddelt i de tolv måneder med et emne i hver måned. Det giver god mening, når man er en familie med vaner og faste rutiner, men andre inddelinger kunne også have fungeret. Hvert kapitel afsluttes med en række tips og gode råd.

Pia Lund Nielsen berører også emner, hvor der kan opstå dilemmaer. Eksempelvis giver det et klart politisk signal at deltage i Fridays for Future, men hvordan forholder man sig til, at ens skolesøgende børn også deltager? Så kan man jo med Thunberg fastslå, at hvis der ikke sker noget på klimaområdet, så er undervisningen alligevel forfejlet, da den jo sigter på en fremtid, som vi nok ikke længere har udsigt til. Så man kan godt tage ungerne med til demonstration.

Aprils emne er biodiversitet. Hvilke muligheder har man her, og hvordan får man biodiversitet i haven? Hvorfor er det en god ide at droppe klipningen af plænen og lave bunker af afklippede grene og haveaffald?

Der er også kapitler om ferie – undgå flyveture! – og madspild. Det første ved vi godt, men ved vi også, at hver dansker smider 47 kilo mad ud om året? Det er skræmmende meget, men også her findes der gode velafprøvede råd.

Transportkapitlet flyder ikke over af ny viden. Familien har udskiftet fossilbilen med en elbil. Det betyder ca. en halvering af CO2-udslippet, men ifølge forfatteren er det stadigt nødvendigt med en bil, så det medfører ikke en reel forandring for hverken klima eller miljø, selv om de kortere ture køres på cykel.

Her er tips og overvejelser og et godt billede af, hvor let det vil være for de fleste af os at bevæge os i en mere bæredygtig retning. Det er også godt at se, at Extinction Rebellion og Bedsteforældrenes Klimaaktion får noget opmærksomhed, og at vi generelt er begyndt at tage problemerne alvorligt.

Der er flere andre bøger om samme emne, eksempelvis den nyligt udgivne Lev bæredygtigt, og i broderlandet Tyskland havde man blandt andet en udgave af den-bæredygtige-families-håndbog allerede i 2018, Vier fürs Klima. Med lidt held får den type bøger en afsmittende effekt – forhåbentligt i tide til at vi kan afværge nogle af klimaproblemerne.

Et år for klimaet

Hvordan vi halverede vores klimaaftryk – og fik mere tid til at være familie

Pia Lund Nielsen

196 sider

Historia

Udgivet: 16.11.2022

Birte Strandby