Den brutale historie om en ung mand, Shin Dong-hyuk, der er opvokset i en nordkoreansk arbejdslejr. Shin er født i lejren, fordi hans fars to brødre er flygtet til Sydkorea, hvorfor faren og resten af familien er blevet interneret. I lejren opretholdes et straffesystem der skal afholde folk fra at flygte, og samtidigt er det i overensstemmelse med myndighedernes (religiøse?) forventninger om, at ondt blod nedarves i tre generationer. Shins mor var også interneret, og ægteskabet mellem forældrene var en præmie for hårdt arbejde kontrolleret og besluttet af vagterne, der har hånd- og halsret over fangerne. Sex uden for ægteskabet straffes med døden, undtagen når det er vagterne, der er involverede. Her begrænses dødsstraffen til kun at omfatte kvinden, hvis hun bliver gravid.

Shin vokser op i dette miljø, der lærer ham at stjæle mad fra sin mor, sladre om familiens flugtplaner, og opfatte det som retfærdigt, at hans mor og bror straffes med døden for de samme flugtplaner. Under et ophold i et underjordisk fængsel sammen med en ældre mand, der har oplevet livet uden for lejren, lærer Shin, at der er andre verdener og andre muligheder. Det lykkes Shin at flygte gennem den strømførende pigtråd og videre til Kina. Turen er strabadserende, men det er småting i sammenligning med livet i lejren, og Shin når til sidst til USA, hvor han får lejlighed til at fortælle om sit liv i Nordkorea – en proces der ligeledes bliver pinefuld.

Billeder Google Earth viser, at der er seks straffelejre i Nordkoreas bjergegne. Der er 150.000 – 200.000 fanger i lejrene. To af lejrene har genopdragelseszoner, hvorfra fanger kan vende tilbage til friheden, efter at de har fået undervisning i Kim Jong Ils lære og har overbevist vagterne om deres loyalitet overfor styret. Fra de andre lejre er der ikke mulighed for løsladelse.

Bagest i bogen kan man se Camp 14s ti regler, blandt andre:

Do not try to escape,

No more than two prisoners can meet together,

Guards must be obeyed unconditionally,

Prisoner must watch each other and report any suspicious behaviour immediately – og nummer 10: Prisoners who violate the laws of the camp will be shot immediately.

Nordkorea anno 2013?

Escape from Camp 14

Blaine Harden

242 sider

Mantle

Udgivet: 2012

Birte Strandby