Ungdomsroman om en lille familie der kæmper for at overleve et tab. Rowans storebror er død, hendes mor er gået i sort, faren er flyttet, og Rowan må være forældre for sin lillesøster og barnepige for sin mor. Hun tjekker rutinemæssigt standen i morens glas med sovepiller, står for rengøring og højtlæsning for den seksårige lillesøster, der på sin side udvikler en diplomatisk sans, der venligt overser såvel farens svigt som morens ubehjælpsomhed og prøver at beskytte Rowan fra en påtvunget utidig modenhed.
Problemstillingen er som i Martha Christensens roman ’Når mor kommer hjem’ (filmatiseret 1998 med Ann Eleonara Jørgensen og Lars Kaalund) og i ’Cut – filmen knækker’ af finske Hanna Marjut Marttila fra 2010. Begge (voksen-)romaner handler om et ungt menneske med en til situationen boosted ansvarsfølelse, der skal bringe familien igennem krisetider.

’En stor pærevælling’ begynder med, at Rowan får et negativ, som viser sig at være et billede af hendes bror. Med negativet følger venskabet med Harper og snarest derefter veninden Bee, der bliver til meget mere og andet end en veninde. Mens Rowan dyrker venskabet, kommer katastrofen snigende i et ubevogtet, optimistisk øjeblik fra en anden side, indtil voksne omgivelser omsider melder sig til at deltage i familieprojektet.

Rowan står for synsvinklen, nogle gange barnlig men oftest moden med stor bevidsthed om eksempelvis lillesøsterens personlige kamp for overlevelse og egen undren over, at to levende døtre ikke er grund nok for moren til at holde sig vågen og deltage i livet.

Indfølende, rørende, skræmmende og fyldt med intens samfundskritik der ikke rigtigt kan placeres.

Jenny Valentine
En stor pærevælling
Oversat af Marie Kopp
248 sider
Høst & Søn
Udgivet: 26.05.2011
Birte Strandby