En samling fortællinger fra Garrison Keillors radioshow fra 1973 om 50’erne i Lake Wobegon. Lake Wobegon er anbragt i Minnesota og er et typisk, fiktivt portræt af en lille amerikansk by (med en del norske indvandrere) – litterært en blanding af Mark Twain, Det lille hus på prærien (bøgerne, ikke filmen) med et drys O. Henry til at understrege en basal idyl og stor kærlighed til medmenneskene.

Alle fortællingerne begynder med: ‘Det har været en stille uge i Lake Wobegon’. Men selv stille uger rummer deres historier om menneskelig fejlbarlighed, såsom når menighedens sekretær laver fejl i nyhedsbrevet:

‘Den opsøgende komité vil tage ud og besøge dem, der ikke er forbandet med nogen kirke.’

‘Mrs. Bunsen har forstuvet sin ankel. Lad os holde hendes ben frem i forbøn, og lad os også bede for dem, der er syge af vores kirke og vores fællesskab.’

En af fortællingerne hedder Rabarber. Det er som bekendt en grøntsag, men det er en nyhed, at navnet kommer fra dem, der opdagede grøntsagen: Ray og Barbara. I øvrigt opfandt de næsten samtidigt rabarbertærten, der blev et uforligneligt pengeskabende hit. Desværre mødte Ray senere en anden kvinde, Wanda, og han forsøgte forgæves at få grøntsagen omdøbt til Rawanda.

Ellers er det stort og småt om små fejl og stor visdom, fremstillet stilfærdigt med vægt på det underspillede og et minimalt antal adjektiver.

Garrison Keillor er også ophavsmand til filmen A Praerie Home Companion fra 2006, der netop omhandler et radioshow som hans eget. I rollerne ses han selv (som sig selv) sammen med blandt andre Meryl Streep, Tommy Lee Jones og Kevin Kline.

Forfatter: Garrison Keillor

Oversat af Brian Dan Christensen

280 sider

Gyldendal

Udgivet: 17-04-2009

Birte Strandby