En som os – en antisammenligningsbog af Josephine Kuhn og Nanna Elizabeth Hovgaard

Poesibogen har fået nyt liv i ’Fries before Guys’- kvindernes bog.

Man bliver som læser talt igennem kvindernes liv og tanker, med en blanding af dagbogsudsnit, messenger-samtaler og digte. Dem der har hørt podcastet vil nok opleve bogen som et ekstra langt og grundigt afsnit. Ydermere bliver anekdoter, der er refereret til i løbet af podcast-serien, beskrevet i detaljer hvilket på sin vis gør podcastet mere nærværende.

Bogen er delt op i de fire afsnit seksualitet, angst, forkerthedsfølelser og fællesskab. En som os er et tidsbillede på unge kvinder i dag. Disse er nok også den primære målgruppe.

Ligesom podcastet er det personlige og meget ærlige fortællinger, som oplevelsen af en hård skilsmisse fra en treårigs vinkel, og hvordan det føles at kæmpe med en spiseforstyrrelse. Men også den for de fleste nok mere velkendte følelse af at ville trække en udtalelse tilbage eller at fortryde en handling. Man mærker at forfatterne er rutinerede i at beskrive deres følelsesliv på en måde, der gør det nemt at genkende måske ikke oplevelserne i sig selv, men følelserne bag.

Fordi de fortæller så ærligt og ublu om deres liv og tanker bliver Nanna og Josephine antihelte i deres egne fortællinger og jeg ender selv med følelsen af at have haft et rimelig let liv. Denne sammenligning er nok ikke helt så positiv som kvinderne bag havde ønsket med bogen.   

I bogen går forfatterne som katten om den varme grød når det kommer til antisammenligningen. For der bliver hele tiden sammenlignet, og forkerthedsfølelserne bunder umiddelbart også i det forfatterne ville kalde dårlige sammenligninger. Sammenligninger hvor man selv ender som taberen fordi andre er tyndere, bedre eller mere succesrige, hvilket kan føles som et uudtalt krav om at præstere. Den dårlige sammenligning bliver i højere grad sat overfor den gode sammenligning end ikke-sammenligning eller antisammenligning. Den gode sammenligning handler primært om at anerkende og acceptere, at vi alle er forskellige.

Bogen giver et grundigt og meget menneskeligt billede af hvad det vil sige at være vokset op i 00’erne og 10’erne. Det er ikke en selv-hjælps-bog, men nok i højere grad en bog hvor man, som kvinde i tyverne, kan føle sig genkendt, her vil ’de grå hjelme’ og andre segmenter måske ikke vil finde den samme genklang.

Bogen er 101 sider, og let læst.

En som os

En anti-sammenligningsbog

Josephine Kuhn, Nanna Elizabeth Hovgaard

Udkommet på Gyldendahl d. 3. maj 2020.

Anmeldt 200620

Freja Gam Østergaard