Børnebog om store opgaver og ensomhed

Otto er i filosofialderen. Han tænker meget over tal og afstande. Der er 7000 kilometer til Kina og det samme til USA, men der er kun syv skridt over til nabo Hedvig. Foran Ottos lejligheder står der mange par sko. Der står ingen foran Hedvigs lejlighed.

Otto tænker meget over problemer i verden. Isbjørnene dør, og hvis regnskoven forsvinder, kommer der ørken. Det vil han gerne gøre noget ved, men mor og far siger, at han kan ikke gøre noget alene. Sammen med Hedvig går Otto ned til havnen og kigger på de store oceandampere. Det giver lidt perspektiv til de store projekter i verden.

Der er mange ting i bogen for det filosoferende barn: ensomhed, afstande, store tal og små tal, løsning af verdens problemer. For den voksne kan det være lidt vanskeligt at se sammenhængene, men derfor kan fortællingen godt være indlysende logisk for barnet. Der er stof til mange diskussioner.

USA og Kina. Grønland og Rusland. Styrbord og bagbord og koøjet på et skib. Han har fire 20’ere i lommen. Det er nok til to isvafler på havnen.

Det er som sædvanligt nogle gode illustrationer Rasmus Bregnhøi leverer med mange interessante detaljer. På kortet over USA er der et stort dominerende kulkraftværk og en knap så stor frihedsgudinde. Mellemøsten er brand og bomber, og kysten ud for Europa er markeret af et skib med flygtninge. I nederste højre hjørne ligger to døde bier. Så kan det vist ikke siges tydeligere. Dermed følger bogen tidens trend med at præsentere de voksnes problemer i børnehøjde. Det virker lidt brutalt, men ‘En som Hedvig’ giver også plads til håb.

En som Hedvig

Mette Vedsø

Illustreret af Rasmus Bregnhøi

32 sider

Høst & Søn

Udgivet: 2019

Målgruppe: 5+

Birte Strandby