Den unge amerikanske forfatter Kiley Reid debuterer med romanen ”En skøn alder”. Efter kort tid kom bogen ind som nr. tre på New York Times bestsellerliste. Kiley Reid har læst teatervidenskab og kreativ skrivning, hvilket man også mærker i bogen der har et levende sprog og fint flow. 

”En skøn alder” er en vellykket roman om racisme, diskrimination, venskab og samfundsforhold i USA. Hovedpersonen er den unge sorte kvinde Emira Tucker på 25 år, der arbejder som babysitter for den hvide, velstillede familie Chamberlains, der består af bloggeren Alix og hendes tv-vært-mand samt deres to små børn. 

Fortællingen tager sin begyndelse da Emira en sen aften bliver ringet op og bedt komme familien til hjælp, efter der er sket et uheld i deres hjem. Emira er egentlig til en fest, men iler familien til undsætning, og tager deres lille datter Briar med i det nærmeste dyre supermarked. Her beskyldes hun for at have kidnappet pigen af en kvindelig kunde. Emira tilbageholdes af sikkerhedsvagterne. En anden kunde filmer optrinnet med henblik på at Emira kan lægge sag an for diskrimination, men Emira føler sig kun endnu mere ydmyget. 

Emira forsøger at lægge den ubehagelige hændelse bag sig, men det skal snart vise sig at der er andre der også har en klar mening om, hvad Emira bør gøre. Hendes nye kæreste har et stort behov for at forsvare sin hvide kæreste, og det samme gælder for hendes velmenende chef fru Chamberlain. Emirars følelser bliver ignoreret fuldstændigt! Optrinnet bliver starten på at Fru Chamberlain gør Emira til sit ”projekt”. Hun vil nemlig ”redde” Emira! Sagen er bare den at Emira ikke har brug for at blive reddet. 

I ”En skøn alder” får vi ikke blot indblik i den direkte racisme som Emira oplever i supermarkedet, men også den indirekte, når fru Chamberlain prøver at vælge på hendes vegne. Ydermere bruger fru Chamberlain Emira til at markedsføre sig selv som tolerant ikke-racistisk og rummelig med. 

Kiley Reid skildrer præcist hvordan race og privilegier endnu den dag i dag er altdominerende i USA. Det har stor indflydelse på den enkeltes muligheder og hvilke valg, man kan træffe når det fx gælder uddannelse, job og børn etc. 

Bogen fortæller om en ung sort kvindes udfordringer med at finde sin egen vej i livet, netop qua de begrænsninger hendes race sætter. Økonomisk er hun ringe stillet. Det står i skærende kontrast til hendes velstillede chef, fru Chamberlain, der ikke er ret mange år ældre. Hun har omvendt et stort behov for at iscenesætte og styre alting. Hendes rige og polerede verden virker hul, og netop i samspillet med sine to børn falder hun helt igennem, hvorimod Emira har sans for omsorg og nærhed. Fru Chamberlain er langt fra så progressiv og rummelig, som hun ønsker at tage sig ud for.

Kiley Reid har forfattet en velskrevet og vedkommende roman, der tager livtag med nogle store tematikker såsom hverdagsracisme, køn, mobning og klasseskel. Forfatteren skriver med stor indsigt og skildrer en virkelighed med utrolig mange facetter. I denne velskrevne fortælling belyser Kiley Reid en lang række komplekse og tunge problematikker, der er hverdag for mange. Bogen er let at læse og griber dig fra start til slut. De fine plottvists gør fortællingen desto mere interessant, underholdende og fængende. Der er med andre ord lagt op til herlig og berigende læsning! 

En skøn alder

Forfatter: Kiley Reid

Oversættelse: Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Forlag: Gads Forlag

304 sider. Hardcover m. smudsomslag

Udgivelsesdato: 7. 10. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg