Lisa Genova, forfatteren til ”Stadig Alice” er tilbage med endnu en vedkommende bog, der sætter fokus på alvorlig sygdom. ”En sidste melodi” handler om en klassisk pianist der rammes af ALS. I ”Stadig Alice” fik vi lov at følge en midaldrende kvinde, der blev ramt af Alzheimers. Nu er turen kommet til sygdommen ALS – Amyotrofisk lateral sklerose – der rammer de motoriske nerver i hjerne og rygmarv. Sygdommen har dødelig udgang. Med dette in mente er der lagt op til en alvorlig bog.

Når Lisa Genova har så stor succes med at skildre forskellige former for alvorlige sygdomme i sine romaner, hænger det sammen med hendes faglige baggrund. Hun har en ph.d. i neurovidenskab fra Harvard University og har lavet research på en række store hospitaler i USA.

Hovedpersonen i romanen er Richard, der er en berømt koncertpianist. Han lever et ret egoistisk liv og nyder at sole sig i publikums ros. Nu er noget imidlertid forandret. Meget mod sin vilje må Richard se i øjnene, at han er ramt af ALS. Skridt for skridt tager sygdommen magten over hans krop.

Ekskonen Karina får ved et tilfælde at vide, at Richard har aflyst en planlagt turné grundet sygdom. Skønt hun stadig er bitter og vred på ham, kan hun ikke lade være med at involvere sig og hjælpe. Men hvor går grænsen for, hvor meget hun kan klare at hjælpe – og vil Richard tage imod hendes hjælp?!

Lisa Genovas fortælling er på én gang både rå og rørende i sin skildring af mødet med den forestående død – både som patient og pårørende. Fornægtelsen er altdominerende hos Richard, mens Karina tyr til handling. For begge er det som at blive overmandet af en tsunami af chok, sorg og angst.

Midt i tristessen og den dødelige alvor bevæger Lisa Genova sig ubemærket fra mol til dur. Hun krydrer den ellers så mørke fortælling med genkendelige hverdagselementer, bringer fx smilet frem når handicaphjælperen Bill er på job med alt hvad man kan ønske sig af empati, varme og charme ligesom romanen også får et strejf af håb for den ellers så desillusionerede Karina.

”En sidste melodi” er en roman med ægthed og varme. De to hovedkarakterer har deres fejl og mangler; Richard er svær at holde af med sit store behov for anerkendelse og bekræftelse. Men af samme grund har forfatteren heller ikke et hold af venner og bekendte klar i kulissen, da gulvtæppet bliver hevet væk under ham. Samtidig er romanen et lærerigt møde med det amerikanske sundhedssystem, hvor dit liv og behandling vurderes som var det en cost-benefit-analyse og alt handler om sundhedsforsikringer.

Lisa Genova har trods det dystre emne skrevet en livsbekræftende fortælling om at blive konfronteret med sin egen dødelighed, om at kunne tilgive for at kunne komme videre i sit liv og om at tage imod hjælp og give hjælp. Det er der kommet en tankevækkende, trist men fortrøstningsfuld fortælling ud af.

En sidste melodi

Forfatter: Lisa Genova

Oversættelse: Ulla Lauridsen

Forlag: Cicero

288 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 23.08.2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg