Omvendt krimi med halv skrue kan man kalde denne roman, der kredser om en planlagt forbrydelse, der skal begås, for at to mennesker får opfyldt deres hensigter med livet.

Catherine tager til Wisconsin for at mødes med Ralph, som har søgt en hustru via en annonce i avisen. Hun har sin egen dagsorden og tager dette alvorlige skridt efter megen overvejelse. Hun vil ikke leve sit liv uden penge og kærlighed men gifte sig med en rig mand, hvorpå hun, når først bryllup og arv er realiteter, vil gå efter sine drømme.
Efter brylluppet tager Catherine til Saint Louis for at hjælpe sin mand med at finde hans forsvundne søn, så far og søn kan blive genforenet. En del af planen lykkes, og det meste lykkes ikke eller får et andet udfald. Således sker der et drab, men ikke det forventede.

Personerne er tegnet med stor omhu, og læseren står i første parket hvad angår udsynet til de hårdt prøvede, tragiske mennesker. Catherine og Ralph udvikler sig i løbet af romanen, og den indledende kynisme må vige for andre følelser: Accept, godhed. Det er en af romanens forcer, at man følger karaktererne tæt, men hver gang man er tæt på at føle empati, fremviser personerne nye sider af sig selv – som læser bliver man aldrig helt tryg.
Der er i den langsomme og omhyggelige fortælling en lighed med Nabokov, især romanen Stemmer i mørket, men hvor Nabokovs personer fortrinsvis er onde og hans romaner slutter uden håb, så er der trods den stenede vej en slags håb for Goolricks karakterer.

Robert Goolrick

Oversat af Michael Krefeld
304 sider
Forlaget Punktum
Udgivet: 15.09.2011

Birte Strandby