Tænk engang, hvor mange piger der er blevet voldtaget og tævet, siden du begyndte at læse denne bog. (side 75)

De seneste år har der været talt og skrevet en del om trafficking, og nu foreligger der så en bog fra en af de implicerede kvinder. Det er en ond og grum beretning om barndom og ungdom i Cambodja. Trafficking er kun en lille del af problemet. Det begynder med noget så basalt som respekt. Piger/kvinder er så lidt værd, at det er lige meget om de lever eller dør, og ægtefællen har hånd- og halsret. Somaly Mam oplever ikke blot voldtægt – hun er så ubevidst, at hun betragter det som en særlig ondartet form for vold – hun oplever også, at en af hendes medprostituerede bliver skudt, fordi hun ikke følger reglerne. Hendes bedste ven bliver sprængt i luften under Pol Pots rædselsregime, men det har ikke, i modsætning til det meste af bogens indhold, noget med prostitution at gøre.

Prostitutionen er dels et udslag af nød: Familier sælger piger for at få råd til mad, og er dels baseret på fordomme: Eksempelvis er jomfruer eftertragtede, fordi sex med en jomfru (= børn) menes at give styrke, forlænge mandens liv og gøre hans hud lysere.

Heldigvis har denne beretning en relativt lykkelig slutning. Somaly Mam kortlægger nogle af de områder, hvor der gøres en indsats, og påpeger blandt andet, at respekt er en væsentlig ingrediens i bekæmpelsen af prostitutionen, men konkluderende må man sige, at der er en del huller i vores godhedsindustri, og de frivillige organisationer har ikke tilstrækkelige ressourcer.

En kvindes pris

Forfatter: Somaly Mam

Oversat fra engelsk af Lone Dalgaard

230 sider
Gads Forlag
Udgivet: 20.05.2009

Birte Strandby