Blandt flere letlæsningsserier udgiver forlaget Straarup & Co. en række bøger i serien Fakta Mini der handler om dyr. Det er fotobøger med faktaoplysninger, lixtal på 9-12 og let-tal på 14-16 med sigte på 1. – 3. klasse.

Muldvarp

Lisette Agerbo Holm

17 sider

Lixtal: 12, Let-tal: 15

Muldvarperne gør sig først og fremmest bemærkede ved at være ret nuttede, undtagen på det billede, hvor en af dem æder en regnorm. Små, blinde og hjælpeløse over jorden, unger der vejer det samme som fire M&M’s. Det er vanskeligt at forstå, at man kan have noget mod dem. Men bogen afsluttes med et billede af en række muldvarpeskud og en stakkels muldvarp nakket af en fælde. Der er henvisning til, hvor man kan lære mere om muldvarper.

 

Lus

Lisette Agerbo Holm

17 sider

Lixtal: 9, Let-tal: 16

Lus er om ikke populæres så i perioder ganske velkendte på danske skoler og børnehaver. De er så og vanskelige at få øje på, og en lus begynder at lægge æg, når den er seks dage gammel. Lusene kan man se på bogens sider, både i fri drift og hvordan det ser ud, hvis man har lus i håret. En lus kan lægge fire – otte æg om dagen. Den gode nyhed er, at man kan fjerne lusene og deres afkom med en særlig shampoo. Og hermed har vi været omkring lusene.

 

Grævlinger

Per Straarup Søndergaard

17 sider

Lixtal: 14, Let-tal: 15

Grævlingen præsenteres også med mange flotte billeder og informationer om bosteder, føde og antal unger. Den eneste fjende for grævlingen er bilen. I øvrigt har grævlingen indtil ulvens ankomst været det største rovdyr i Danmark.

 

En hvalp i huset

Marianne Randel Søndergaard

17 sider

Lixtal: 9, Let-tal: 14

En hund i huset skiller sig ud fra de andre bøger, blandt andet fordi hunden har været domesticeret i flere tusinde år, og så handler denne bog om, hvordan man opdrager sin hund.

Det er især billederne der gør bøgerne interessante. Teksten er kort og rummer kun få oplysninger. Den er omhyggeligt opbygget i et sprog der henvender sig til nye læsere, og anbragt attraktivt i forhold til billederne.

Alle bøgerne er udgivet i 2018 på Straarup & Co.

Birte Strandby