En helt almindelig mand er en fantastisk beretning. En fortælling om megamord og ondskab – men samtidig om menneskelig storhed og mod.

Og så er det en sand historie. En virkelighed, der udspillede sig for kun 13 år siden, hvor cirka 800.000 mænd, kvinder og børn blev slagtet i Rwanda på kun 100 dage.

Et grusomt og uhyggeligt velorganiseret massedrab orkestreret af en skruppelløs regering med en ligeglad verden som passiv tilskuer.

Da folkemordet fandt sted, var Paul Rusesabagina direktør for et luksushotel i Rwandas hovedstad, Kigali. I dette vanvittige ragnarok af blodrus forvandles denne almindelige mand til en sand helt. Til en mand, der siger stop. I den almindelige, anstændige menneskeligheds navn siger han fra.

Til trods for at det let kan være den visse død for ham og hans familie, tager han imod alle de 1.268 flygtninge fra blodbadet, der når frem til hotellet. Ved at benytte sig af alle de forbindelser, han har til eliten i Kigali, samt bestikkelse og smiger, lykkes det ham at etablere hotellet som et slags asyl, et usikkert helle, hvor de ellers blodtørstige militser ikke kommer til at svinge deres macheter.

Paul Rusesabaginas historie er også blevet filmatiseret som ‘Hotel Rwanda’.

Jeg giver ikke bogen fem stjerner, fordi den er stor litterær kunst, men fordi den er en meget vedkommende skildring af menneskeligt drama. Et storslået budskab om at stå imod ondskab og mord, fordi den sande verden er anstændighedens og det godes verden. En bog der er værd at læse.

I dag – 13 år efter blodbadet i Rwanda – er massemordene stadig i fuld gang i Afrika.

Forfatter: Paul Rusesabagina
Forlag: Bazar
Jan Vandall