En meget personlig beretning om Mette og hendes kamp med at få livet tilbage igen, efter i mange år at have kæmpet med en spiseforstyrrelse.

Bogen er en meget ærlig beskrivelse af Mettes liv med Mette selv som hovedpersonen, og historien foregår fra Mette flytter hjemmefra og til hun går i gang med uddannelsen til psykoterapeut.

Mettes måde, at fortælle om sit liv og udfordringer er meget levende og nærværende, jeg blev hurtigt fanget! Og der er mange små beskrivelser som gør indtryk: Eksempelvis det med at spise hindbærsnitter direkte fra fryseren.

Fortællingen om, hvor svært det er at turde fortælle om sine problemer og søge om hjælp efterfølgende er relevant. Ligeledes er der mange problemstillinger i bogen som jeg oplever, at vi er mange der har kæmpet med. Skammen over ikke at kunne tage sig sammen og værdsætte sig selv er meget aktuel – og titlen en fri fugl rummer flere associationer.

En fri fugl tør nemlig elske sig selv og tør også spørge om hjælp, og for Mettes vedkommende er det en længere rejse med mindre tilbagefald undervejs. En fri fugl tør også følge sit hjerte og gå efter sit drømmejob, og på det punkt er bogen også relevant. Det kan ofte være svært at vide, hvad man har lyst til og virkelig følge sit hjerte. Det mod får Mette til sidst, og det er det, der løfter bogen til at blive relevant for en større målgruppe.

Bogen er meget kronologisk skrevet og undervejs er der citater og tekster som har hjulpet Mette undervejs, og til sidst er der ekstra råd og vejledning som også kan inspirere andre.

Fx What does not kill him, makes him stronger. Friedrich Nietzsche.

Et ønske til bogen er en kildeangivelse, mange af citaterne er spændende og jeg får lyst til at undersøge, hvor de kommer fra og måske læse mere. Men bortset fra denne mangel er bogen god og lærerig – og jeg vil også kunne anbefale den som en ide til undervisning på ungdomsuddannelserne.

We think too much and feel too little, Chaplin

Mette Fuglsang

mellemgaard

2015

Gitte Sander