Et ægtepar findes døde i deres hjem. Er der tale om mord og efterfølgende selvmord, eller er det et dobbeltmord begået af en tredje person? Politiet er hurtige til at finde mistænkte, for læseren tager det lidt længere tid.

Karla er ved at søge ind på jurastudiet i Lund. Hun får et rengøringsjob i et fornemt hus hos en læge og dennes syge og sengeliggende kone. Samtidigt flytter hun ind på et værelse hos Bill og hans datter.

Bill har nyligt mistet sin kone. Han er følelsesmæssigt hårdt ramt, og han er også blevet arbejdsløs og har pengeproblemer. For at få en lille indtægt lejer han et værelse ud i sit og datterens hjem.

Jennica har mødt den rigtige mand på Tinder. Han er ganske vist noget ældre end hende, men dannet, begavet, forelsket, og så er han læge, noget der helt klart vil tage kegler i Jennicas snobbede familie.

Romanen er opbygget, så vi på skift følger synsvinklen hos Karla, Bill og Jennica, og ind i mellem er der klip fra politiets afhøringer i forbindelse med dødsfaldene. 

Det charmerende ved romanen, er at vores tre hovedpersoner alle synes, at de er på vej til noget nyt og bedre. Karla opnår lynhurtigt en høj status hos Bills datter, og hun viser sig at være en god støtte for lægens syge kone. Selv prøver hun at tackle, at hendes egen mor har misbrugsproblemer.

Bill søger forskellige jobs, sparer hvor han kan og gør sit yderste for, at datteren ikke skal mangle noget, og Jennica har fundet manden i sit liv. Der er dog noget mystisk ved ham, og som tiden går, kommer der nogle upraktiske sandheder frem. Bill og Karla forsøger sig med nogle stunts der skal gøre Bill rigere, og romanen slutter både med et morderisk crescendo og en afdækning af, hvem af vores personer der er svage, og hvem der ikke er. Til gengæld kan man diskutere, om slutningen er moralsk i orden, men det er den måske.

Opbygningen er fin, der er nogen spænding, men det interessante er, hvordan karaktererne påvirker hinanden og roder sig ud i ting, de ikke helt kan styre. Intrigerende og svær at lægge fra sig.

En familietragedie

Roman om en forbrydelse

Mattias Edvardsson

Oversat af Henrik Andersen

380 sider

People’s

Udgivet: 2021

Birte Strandby