Jeg ved ikke, om jeg står sådan for at forsvare mig, eller fordi jeg er klar til at angribe.

Vores hovedperson er en mand på over 80. Han bor sammen med sin hustru Elly, der bliver stadigt mere dement.

En nat ringer hans elskerinde, som han ikke har hørt fra i 50 år. Det bringer erindringerne frem. Både erindringerne om det gode, ukomplicerede liv med Elly og børnene med deres rejser og deres hverdag. Det får også erindringerne om elskerinden frem, om mødet med den eneste ene sjæleven. Det menneske man kun møder en gang i livet.

I en tid er der to kvinder i hovedpersonens tilværelse, men Elly opdager hans utroskab, og de har deres første rigtige skænderi, så kraftigt at børnene begynder at græde. Det er ikke det eneste. Elskerindens mand, hr Ziegler, hovedpersonens gode bekendt og en interessant samtalepartner begår selvmord. Hænger sig i tårnværelset med sine yndlingsbøger. Det er ikke helt indlysende, hvorfor han begår selvmord, men for vores hovedperson er der mange, tunge overvejelser om skyld.

Den store kærlighed til både hustru og elskerinde er et fyldigt tema i romanen, men også livet med en dement, en elsket der langsomt er ved at forsvinde er bevægende beskrevet. Vores hovedperson prøver at holde fast i den kvinde han kendte, i de ting hun interesserede sig for og beskæftigede sig med, men hun forsvinder.

Jeg savner Elly. Jeg savner, at hun gennemskuer mig … og jeg savner at se på hende og mærke, hvordan hun kan få mennesker til at vokse, når hun taler med dem.

En af dagene er ikke nogen letlæst roman. Der er mange, intense beskrivelser af kærlighed og tab, dialoger om andre dimensioner og betroelser som man ikke helt ved, der på samme tid er gribende og distancerede.

Kim Karmark

En af dagene

208 sider

byens forlag

Udgivet: 2018

Birte Strandby