Jeg kan lige så godt starte med at sige det, som det er: Jeg havde aldrig grebet denne bog , hvis ikke det var fordi en god ven anbefalede mig at læse den. Det der begreb med ”særligt sensitive” har aldrig rigtig sagt mig noget.

Efter endt læsning er jeg dog meget glad for at være introduceret til begrebet ved netop denne bog. Bogens forfatter er psykoterapeut og præst, hvilket klart skinner igennem den måde bogen er skrevet på, ligesom det skinner igennem at forfatteren selv har erfaring med at være særligt sensitiv. Bogen er dyb, eftertænksom, livsklog og viis.

Bogens hovedbudskab er som særligt sensitiv menneske at acceptere sin egen måde at være i verden på, leve livet langsomt og nyde nærvær og fordybelse, i stedet for at jage efter at følge med omverdenens forventninger og krav, eller gå rundt og føle sig forkert sådan som man er.

Man kan læse om de særligt sensitive karaktertræk og der er en test, hvor man kan teste om man selv hører til gruppen af særligt sensitive. Der er nogle psykologiske vejledninger i at takle følelserne og tage godt vare på sig selv i sine relationer. Og der er også mange konkrete bud på hvordan man takler sin sensitivitet i hverdagen og afpasser sine behov for restitution, når man føler sig overstimuleret.

Bogen er karakteriseret af en fintfølt forståelse og indlevelsesevne, samt af mange rigtig gode og dybe refleksioner, som er skrevet på et tydeligt fagligt velfunderet grundlag.

Bogen og begrebet ”særlig sensitivitet” kan ikke gøre det ud for de diagnosticeringer, der anvendes i sundhedssystemet, men den kan være et glimrende supplement også hvis man har fået en psykiatrisk diagnose, da både de råd og vejledninger der gives er super gode og let læselige, plus at ideerne til hvordan man kan tage godt vare på sin egen sensitivitet helt alment er helt relevante.

Det eneste jeg savnede lidt i bogen var en disclaimer til sidst, om at hvis man bonner ud på at være ekstremt sensitiv i testen, skulle man måske lige få testet hos lægen om man gik rundt med en behandlingskrævende udiagnosticeret lidelse.

Det er ikke svært at finde på mennesker, der kunne have glæde af at læse bogen, jeg har allerede anbefalet den til den første! Jeg kan godt lide at forfatteren både tager mænd og kvinder ind som cases og man ser tydeligt de mænd for sig, som der tales om. Rigtig mange mennesker af begge køn vil altså kunne have glæde af bogen. Ligesom det kan anbefales psykoterapeuter, psykologer og andre behandlere at læse den for at have den på sit repertoire af bøger at henvise til – plus at der nok er mange indenfor behandlerverdenen der enten selv kan beskrives som særligt sensitive eller er pårørende til nogen, som er det.

Bogen løber i øvrigt derudaf og er allerede udkommet på 14 sprog.

Ilse Sand

144 sider

Forlaget Ammentorp

2014

Anmeldt af Gitte Sander