Forlaget Gyldendal genudgiver nu den lille perle ”Ehrengard” af Karen Blixen. ”Ehrengard” er på lige knap hundrede sider og kan hurtigt læses. Den eventyrlige fortælling handler om en prins, Lothar, der gifter sig med den skønne prinsesse Ludmilla. Efter brylluppet viser det sig, at hun imidlertid allerede er gravid. Hun  er et par måneder henne. Nu iværksættes en særlig plan for at skjule det for resten af kongeriget. Men vil alle de involverede mon kunne holde tand for tunge? Og hvad med deres pårørende? 

Historien foregår i det fiktive tyske fyrstehus Babenhausen. Her har kronprinsen fundet kærligheden i form af prinsesse Ludmilla fra et nærliggende fyrstendømme. Ludmilla er gravid, så nu må man hitte på noget, så ingen fatter mistanke! Det bliver hofmaleren Cazotte, der kommer med en plan om at prinsen og prinsessen isolerer sig på et fjernt slot, Rosenbad, under ledsagelse af et minimalt følge, der alle er nøje udvalgte. Fødslen skal hemmeligholdes indtil den dato, der passer ifølge ægteskabets indgåelse. 

Storhertuginden og hofmaler Cazotte lægger en plan. Sammen udvælger de følget. Prinsessen har brug for en hofdame. På Cazottes opfordring udnævnes Ehrengard von Schreckenstein, der er datter af en general og samtidig er hun lutheraner – modsat resten af hoffet. Ehrengard indvilger straks i at hjælpe.

Mens Cazotte og Ehrengard opholder sig på Rosenbad, bliver han oprigtigt fascineret af hendes person. Ehrengard er en handlekraftig kvinde, der kan ridde en ilter hest. Hver morgen bader hun nøgen i søen og dét motiv optager ham kunstnerisk. Ehrengard er forlovet med sin fætter Kurt. 

Intrigen udvikler sig da den unge prinsesse er nedkommet med et sundt barn og har fået en amme, Lisbeth, til den lille prins. Alle afventer at tiden går, så omverden kan få besked om at der er født en arving. En vigtig dåb venter forude. Men vil alle kunne tie længe nok? I sidste del af fortællingen kommer en uventet modstander af kongehuset på banen. Nu tager spændingen og dramaet til. 

”Ehrengard” er en fin og enkel fortælling om kærlighed, begær, hemmeligheder, ondsindet sladder og om at være villig til at ofre sig selv for en vigtig sag. Historien fortælles i tre dele. Den er velskrevet og letlæselig med et smukt sprog som netop Karen Blixen kan. Persongalleriet er overskueligt. Slutningen er overraskende og løfter dermed en ret enkel fortælling op. Alt i alt er det fin og ligetil underholdning, der på mange måder minder om et eventyr.  

Ehrengard

Forfatter: Karen Blixen

Forlag: Gyldendals Forlag

96 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: 3. 12. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg