Kata og hendes mor flygter efter overfaldet på Egernfolket. Efter et stykke tid støder de på Biar, der er en ’stor bleg’. De fleste af stammefolkene er bange for de store blege, som da også fortrinsvis forekommer i overleverede fortællinger. Katas mor, der har udseendet til fælles med sine frænder, omtales som mørk bortset fra håndflader og fodballer.

Biar har boet alene i mange år, men tilbyder at beskytte mor og datter. På et tidspunkt overraskes de af en klan, der mangler kvinder – det er der mange klaner der gør, efter udsagn fra en af personerne fordi kvinder tit dør, når de skal føde. Efter morens udtrykkelige ordrer tilpasser de sig den nye klan, og moren tager sig to mænd og bliver hurtigt gravid. Kata gør sit for at skjule, at hun selv er blevet kvinde, men forelsker sig og er nødt til at flygte igen for at undgå at bliver overdraget som gave til en rivaliserende stamme. Med sig på flugten tager hun sin mors yngste mand, som hun udpeger med matriarkalsk selvfølgelighed.

Bortset fra sproget som vi vanskeligt kan efterprøve, er fortællingerne meget troværdige. Måske var det sådan at være barn og ung i stenalderen. Bemærkelsesværdigt er forholdet til ritualerne og måden, hvorpå hændelser og tegn i naturen tolkes, og ikke mindre bemærkelsesværdigt er Katas mors opførsel, når hun med overblik og talent for overlevelse nægter ethvert venskab med Biar og adopterer den nye klans ritualer.

Romanen og forgængeren ’Menneskejægere’ er skrevet i korte sætninger, der er enkelte fremmedartede udtryk, men formidlingen er klar og bøgerne let læste.

Lars Holmgaard Jørgensen
Egernfolket 2 – Flugt over is
184 sider
Høst & Søn
Udgivet: 12. 01.2012
Målgruppe 11+
Birte Strandby