Beretningen om Livslinien begynder med Morten Thomsens selvmordsforsøg. Morten Thomsen overlever og møder senere mennesker, der får ham ind på et andet spor. En erkendelse i den forbindelse er, at depressionen var forbigående, at en god samtale kan være afgørende, og derfor grundlægger Morten Thomsen Livslinien hvis kerneydelser blandt andet er:

At tilbyde anonymitet

At yde selvmordsforebyggende rådgivning, vejledning og støtte

At henvise brugerne til relevante tilbud; behandling eller anden hjælp.

En af de indledende udfordringer for Morten Thomsen var at få politisk opmærksomhed og støtte, og det var nødvendigt: 600 – 700 mennesker begår årligt selvmord i Danmark, et antal der er kraftigt reduceret, siden man fjernede flere af de mere oplagte muligheder for selvmord såsom husholdningsgas og stærk sovemedicin.

Udenlandske undersøgelser angiver, at bøsser, lesbiske, mennesker med en kriminel historie og soldater der har været udsendt til krigsområder er i risikogruppen for selvmord. Dertil kommer belastende omstændigheder som for eksempel dødsfald blandt de nærmeste og skilsmisse. Ensomhed og psykisk sygdom er andre afgørende faktorer, og antallet af opkald til Livslinien fortæller tydeligt, hvorfor der er behov for den: I 2002 er der over 5.000 opkald til Livslinien, i 2004 er tallet mere end 8.000, og i 2015, hvor telefonrådgivningen er åben fra 11 til 03, nærmer tallet sig 15.000 opkald.

Bogen handler også om Livslinien som organisation med mere end 200 frivillige, ofte psykologi- og medicinstuderende, der uddannes til at passe telefonerne og chatten. Det har også været en læringsproces at finde ud af, hvordan man samarbejder med kommunen, og hvordan man henviser en selvmordstruet.

Bogen rummer portrætter og kommentarer fra frivillige, og der er breve fra taknemmelige brugere. Alt i alt en udmærket beskrivelse af en offentlig organisation, der dækker et forbløffende stort behov i dagens Danmark.

Lisbeth Wissing

Livslinien – selvmordsforebyggelse i 20 år

194 sider

Informations Forlag

Udgivet: 01.09.2015

Birte Strandby