Tiden kører ikke bare forbi dig. For en sikkerheds skyld bakker den, kører dig over og fortsætter ubekymret ,,,

Salme er en gammel dame og handlingens omdrejningspunkt. Hun møder en forfatter, der mangler en historie og sælger efter en del overvejelser sin udgave af sandheden.

Det er en besynderlig fortælling om familien og de tre, voksne børn, datteren Helena, hvis job består af møder og stress, hendes bror Pekka der deltager i uvedkommende begravelser for madens skyld, når han da ikke stiller op som peruansk panfløjtespiller eller i tre forskellige forklædninger hjemsøger supermarkedernes stande med smagsprøver for på den måde at spise sig mæt. Den yngste Maija stjæler i forretningerne ud fra en betragtning om, at varer ikke tilhører nogen før man fragter dem hjem, og at det i øvrigt er ok:

Hvis frisøren tager ågerpriser for tingene, må man tage noget gratis…

Romanen følger disse tre specielle mennesker og deres interessante syn på verden og på forholdet til retfærdighed. Sidst i romanen dukker også Kimmo op. Han begår en forbrydelse og straffes for den, og straffen bliver på en mærkelig måde til en slags glæde hos Salme og hendes mand.

Kari Hotakainen har også skrevet De uberørte, en anden, anderledes roman. I denne bog hvor fortælleren for en stor del er en gammel dame, skriver han som en gammel dame med mange erfaringer og en sær, bizar humor, som han – og måske finnerne i almindelighed – ikke har fælles med andre nordiske lande.
Fascinerende, banebrydende, overraskende og i sig selv et godt argument for at begynde at læse finsk litteratur.

Kari Hotakainen

Oversat at Birgita Bonde Hansen
254 sider
Gyldendal
Udgivet: 13.04.2011

Birte Strandby