Den erfarne journalist og konsulent i mediebranchen Ole Nørskov debuterer som forfatter med krimien ”Eftermæle”. Ole Nørskov bruger sit eget fag som omdrejningspunkt for fortællingen. Bogen handler om den 47-årige journalist Michael Eriksen, der sidder i et vellønnet job på Dagbladet og er redaktør på en række tillæg, men mest af alt varetager funktionen som redaktionssekretær. Engang var Michael en succesfuld journalist, men nu er han fanget i hamsterhjulet og følger sig rastløs. Dér begynder ”Eftermæle”.  

Romanen tager sin begyndelse, da Michael bliver kontaktet af Inga Andersen, der er mor til Michaels gamle kollega Kresten. Tilbage i 1998 vandt de to unge journalistkolleger og venner, Michael og Kresten, den eftertragtede Cavlingpris for afsløringen af brodne kar i finansbranchen. Siden mistede de to nære venner kontakten. Inga Andersen kan berette, at Kresten netop er død. Nu vil hun gerne bede Michael rydde op i sønnens efterladte ting. Før Michael har fået tænkt sig om, har han sagt ja. Snart er han i kontakt med den fine advokat Sandra Lefevre, der administrer boet. Hun giver ham adgang til Krestens lejlighed, men efterlader også en længsel i ham efter mere end hans egen leverpostejsfarvede familietilværelse kan give. 

Krestens efterladte ting sætter tankerne i gang. Hvad døde vennen af? Minderne fra 1998 popper op til overfladen på ny. Michael bliver besat af tanken om at afdække vennens død og finde frem til hele sandheden bag den historie fra finansbranchen, som de to unge journalistkolleger arbejdede sammen om. Det skal vise sig at blive en kompliceret og farefuld opgave. 

Historien fortælles i to parallelle spor. Læseren følger Michael i 2018, hvor han er 48 år og rydder op i Krestens ting. Det andet spor foregår i 1998, hvor Michael og Kresten er på sporet af en kompleks erhvervsskandale, der har tråde tilbage til 2. Verdenskrig. Den omhandler en af landets hel store hæderkronede virksomheder, masser af penge og magt – ikke mindst! 

Ole Nørskov skriver legende let og har et herligt flow i sin fortælling. Udover det præcise og veloplagte sprog rammer han også plet med en realistisk person- og miljøbeskrivelse. Læseren kan se Michaels arbejdsplads Dagbladet midt i København for sig. Vi er også med inde i den afdøde vens rodede og triste toværelses lejlighed på ydre Nørrebro, hvor alt skriger håbløshed. Hovedpersonen, der både er en elskovsbegærlig mand og skarp journalist, fremstilles rammende. 

”Eftermæle” er både en spændingsfyldt krimi, men det er også en velfortalt roman om en midaldrende mand, der er kørt træt i tilværelsens triste trædemølle. Han tager sin hustru Karin for givet og drømmer om andre kvinder. Fristelser er der nok af. Det er en beretning om et tæt venskab der pludseligt brast og om at kæmpe med samvittighedskvaler. Samtidig får læseren et fint indblik i livet som journalist. 

Læseren kan kort sagt glæde sig til en medrivende krimi med et sprogligt overskud. Scenen virker i det store og hele realistisk. Ole Nørskov har skruet en vellykket og virkningsfuld krimi sammen med en fint plot. Alt i alt en flot debut. 

Eftermæle

Forfatter: Ole Nørskov

Forlag: Grønningen 1

352 sider. Hardback

Udgivelsesdato: Den 30. 6. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg