En række noveller af divergerende kvalitet. Nogle vanskeligt forståelige, nogle komplicerede og andre pirrende. At handle er ikke det samme i weekenden er uanset den neutrale titel en dyster novelle om en ondskabsfuld gammel mand, der har en ganske særlig indkøbstur i Fakta, hvor han groft generer sine medmennesker og oven i købet er tilfreds med forløbet. Sidst i novellen løftes sløret for, hvorfor han opfører sig som han gør.

Den efterladte er lidt af en gyser om manden der føler sig udenfor. Da hans kone ikke kommer ham i møde, forlader han hjemmet og går rundt i gaderne. Sidenhen gemmer han sig bag en busk og betragter sin kone gennem vinduet. Han vender tilbage til familien, men er fortsat udenfor.

Kvindemuseet handler om tiden efter kvindernes frigørelse, og hvad der gik tabt. Kustoden i kvindemuseet fortæller om forholdet mellem mænd og kvinder, hvorfor kvinderne gjorde oprør, og hvordan kønsforskellene siden blev udvisket, da kvinderne blev til mænd.

Åbent brev til verdens mænd er en slags foregribelse af Kvindemuseet, et opråb til mændene om, hvordan de kan undgå, at linjerne bliver udvisket, hvordan de kan forblive mænd.

Skønt temmelig tunge både sprogligt og forståelsesmæssigt er mange af novellerne præget af stor iderigdom, og der er flere interessante træk ved de sorte og de syrede elementer, og der er også lidt tiltrængt humor i Verdens mest uærlige historie, hvor hovedpersonen konstaterer, at han må være død, fordi han ikke har sin mobiltelefon på sig.

Men læseren leder forgæves efter den ene smukke sætning, der får værket til at skille sig ud.

Daniel Boysen Pedersen

184 sider

mellemgaard

Udgivet: Oktober 2013