Hvis man er københavner – eller foodie – kender man sandsynligvis Easy Peasy Limone Squeezy. Stine Kirkegaard og Ida Ravn, står bag take away- og cateringforretningen af samme navn. Nu springer de ud som kogebogsforfattere. Det gør de med bogen ”Easy Peacy”. 

Kvindernes madunivers så dagens lys under corona. Det bygger på den italienske tilgang til måltider baseret på råvarer af høj kvalitet og mad, der kan deles. Retterne er som udgangspunkt enkle og sæsonbaserede.

I ”Easy Peacy” får læseren hele 99 opskrifter. 

Bogen indledes med et forord, der efterfølges af en kort introduktion til Easy Peacy. Der er tillige en guide til at sammensætte et måltid med afsæt i den italienske madtradition og med forståelse for teksturer, smage og det rent praktiske.

Hoveddelen består af følgende kapitler:

  • Snacks
  • Mindre retter
  • Større retter
  • Grundopskrifter
  • Salsa go sauce
  • Brød og sødt
  • Menuer og køreplaner 

Alle (større) opskrifter er som minimum præsenteret på et dobbeltopslag, hvor billedet fylder en side og opskriften fylder den anden side. Retten præsenteres først med en kort indledning der slår scenen an. På den måde får læseren en forståelse for smag og rettens potentiale i et måltid. Indimellem er der et enkelt lille tip i præsentationen. 

Råvarerne er oplistet for sig. Arbejdsprocessen er pædagogisk beskrevet. I nogle opskrifter virker denne beskrivelse til at være formidlet mere punktvis end andre steder, hvor formidlingen kan synes at forekomme en kende komprimeret og ”tung”. Med tanke på at bogen er med i et køkken, og fonten ikke er speciel stor, så kunne man med fordel have valgt at fremme læsbarheden ved hjælp af flere afsnit. Det giver i reglen mere overblik, når en arbejdsproces er punktvis beskrevet. 

Måske hænger formidlingen af opskrifter sammen med, at de to kvinder bag Easy Peacy har givet udtryk for at opskrifterne kun er vejledende?! De ønsker mest af alt at inspirere og fremme lysten til at lave mad. 

”Easy Peacy” emmer af italiensk stemning. Den store røde kogebog rummer ganske mange smukke stemningsbilleder, der tager dig med til Italien – og i mindre grad til København. Billederne har ikke nødvendigvis meget med opskrifterne at gøre, men de indkapsler denne tilbagelænede atmosfære, der er kendetegnet for madstilen. Hos Easy Peacy laves mad uden et facit, men med kyndig vejledning. 

Kogebogen henvender sig til dig, der er interesseret i smagfuld mad og følger med i madtrends. Du nærer mest af alt en dyb og inderlig kærlighed til italiensk madlavning. 

Alt efter temperament vil man kunne indvende, at opskrifterne kunne være forsynet med supplerende info om ingredienser. Men bogen fordrer at læseren selv kommer på banen og slår op ved tvivl om ingredienser, diæter eller fremgangsmåde. Det er på mange måder en ”no bullshit”-kogebog – vel at mærke på den mest inspirerende måde. Dertil kommer den æstetiske oplevelse, du har i vente. Glæd dig!

Easy Peacy – En kogebog

Forfattere: Stine Kirkegaard og Ida Ravn

Forlag: Strandberg Publishing

304 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: Den 16. august 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg