Erlend Loe er Norges satiriker par excellence. Nu udgiver han romanen ”Dyrene i Afrika” der deler titel med børnesangen af samme navn. Men lad det straks være sagt: tonen i romanen er alt andet end børnevenlig. Det anes allerede fra forsiden, hvor du ved nærmere eftersyn ser at elefantens snabel har form som en penis, mens indersiden af o’et i Loe er foret med lyserøde skamlæber!

Hvis du allerede kender Erlend Loe vil du vide, at han har for vane at mestre det komiske og satiriske på fortrinlig vis. Tilmed evner han også at servere en god portion intelligent civilisationskritik i sine bøger. Intentionen i ”Dyrene i Afrika” er den samme. Det lykkes ganske godt med humor og bid.

Romanen har fem hovedpersoner som Loe benævner ”enkeltpersonerne”. I de første kapitler introduceres vi for dem hver især. På overfladen er der tale om fem succesrige personer fra den øvre middelklasse: En tandlæge, en zoolog, en drabsefterforsker, en filmklipper og en succesfuld forfatter. Under overfladen er de en kvinde og fire mænd der er kastet ud i hver deres midtvejskrise. De fem personer føres sammen af et foredrag om dyreetik. Herefter danner de en gruppe. Snart har de besluttet at stå sammen i bestræbelserne på at bevare dyrebestandene i Afrika.

Under ledelse af gruppens eneste kvinde, Lise, stifter de “Selskabet for skænding af eksotiske dyr”. Herigennem vil de sætte fokus på menneskets udnyttelse af alle former for dyr. ”Vi voldtager Jorden. Vi voldtager dyrene, fuglene, insekterne og fiskene. … Og jo mere velstand vi får, jo mere sorgløst skænder vi alt omkring os. ” siger Lise.

De fem føler sig kaldet til at drage til Afrika og voldtage storvildt. Det er dog lettere sagt end gjort. Først drager de på en træningsøvelse på Dovrefjell. Her skal de voldtage bisonokser, men får en forsmag på at deres forehavende ikke er så let og ligetil.

Med Lise som ved roret planlægges rejsen til Afrika, hvor de får hjælp af firmaet Fauna Fuckers. Nu skal de fem skænde for at bevare! Det bliver en begivenhedsrig rejse.

Erlend Loes roman om fem personers forsøg på at sikre verdens dyrearters overlevelse er gennemsyret af en genial absurditet og politiske undertoner. Forfatteren formår at fange sin læser og stille os kritiske spørgsmål undervejs.

Men er det rimeligt at gøre grin med dyresex i en roman kan så man spørge?! Uanset hvad elsker jeg denne fortælling med al dens ironi og groteske humor. Den er velskreven som få og rummer flere lag. Romanen behandler ikke alene vores forhold til dyr og natur, men med sit præcise portræt af de fem hovedpersoner rammer den også plet som et fint samtidsportræt.

Erlend Loe har en legende fantasi og et sprogligt overskud, der bringer smilet frem. Fortællingen er fascinerende i al absurditet, men også letlæst og uden hel så megen tyngde som man måske kunne ønske.

Dyrene i Afrika

Forfatter: Erlend Loe

Oversættelse: Susanne Vebel

Forlag: Gyldendal

314 sider.  Hæftet.

Udgivelsesdato: 10. 5. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg