En samling fortællinger, rim og sange for de mindste. Bidragene er hentet fra gamle (tidligere?) velkendte vers som Hjemme i min moders hus og Katten og kællingen. Sangene er også gammelkendte: En elefant kom marcherende og Lille føl. Historierne er til gengæld relativt nye. Her er blandt andet elefanten Carl af Ida Jessen og Hanne Bartholin og Villads fra Valby af Anne Sofie Hammer og Dina Gellert – samt alderspræsidenten Cirkeline.

Den første fortælling har ingen tekst, men farverige, enkle illustrationer der til fulde dækker hele handlingen: Kattespor. Kattesporene begynder på en nymalet stol, afsætter herefter malingsspor hen over sengetøjet i en barneseng, slår et smut forbi komfuret og efterlader et fiskeben – renset for kød – og når efter flere omveje hen over en barnevogn med en baby, hvor den lægger sig til at sove. Katten bliver herefter indfanget og fragtet hjem til en rengøring. Det er en ret nuttet fortælling uden alt for megen voksen indblanding.

Flere af de andre historier hylder ordknapheden som for eksempel Hvor er Hannibal? der også handler om en kat. Dens menneske, Martin, går ud for at lede efter den. Næste billede forestiller et træ, og i tekstboblen der dukker op ved træet står der Vov-vov. Det pædagogiske og ikke-ledende spørgsmål er: Er Hannibal bagved træet? Så er det, at læseren skal huske, at Hannibal er en kat, og det bliver aktuelt igen, da nogen siger Mæ-mæ bagved legehuset. På den måde kommer vi frem til, hvor Hannibal ikke er, og til sidst også, hvor han er.

Her er gode fortællinger, der kan nydes af både barnet og den voksne oplæser. Der er historier af Susanne Bösche, Jørn Jensen, Wolf Erlbruch, Thorstein Thomsen, Lea Letén, Thomas Winding, Christina Hesselholdt. Der er rigelige illustrationer af blandt andre Peter Bay Alexandersen, Hanne Hastrup og Pia Thaulov.

Dyr

Historier, rim og sange fra skattekisten

Christel Amundsen (red.)

176 sider

Høst & Søn

Udgivet: Oktober 2018

Birte Strandby