Layoutmæssigt kan man kategorisere Druk som en ungdomsroman, og hovedpersonen hører da også til blandt de ældste teenagere, men problematikken er nærmest i kategori med Tom Kristensens Hærværk – alkoholisme som selvdestruktionsmiddel. Jeg-fortælleren Jacobs sprog er voksent, mens udsynet og overvejelserne er ret ungdommelige.

Jacob har afsluttet eksamen og flytter hjemmefra for at begynde som elev i Samson Transport. Det går ikke godt, og efter få dage stikker han af og går på druk. Da han vågner efter første runde, er han i Odense. Det var også det, han sigtede på, men han kan ikke huske, hvordan han er kommet dertil. Han opsøger et familiemedlem der bor på kollegium i Odense og beslutter, at netop der vil han også gerne bo. Sammen med en medicinstuderende fortsætter han drukturen. Det inkluderer jagt på damer, noget der jævnligt krones med succes, og han kan ikke huske, hverken hvordan han havner i deres senge, eller hvad de hedder. Selv forklarer han hukommelsessvigtene med, at han er to personer, og når den anden, den ondere person tager over, så glemmer han sig selv.

Mellem drukturene tænker han tilbage på året før, hvor han var kæreste med Susan. Det begyndte godt, men udviklede sig sært ved mødet med Susans mor, der inkvisitorisk spurgte til hans planer og insisterede på at lave telefonfis, første gang Jacob var med Susan hjemme. Jacob forsøgte efterfølgende at vikle sig ud af forholdet til Susan, og det endte tragisk.

Jacob kan genkende alkoholikeren i både sin far og bror, men er ikke opmærksom på sin egen retning. Er det en ungdomsroman?

Druk

Preben Haarup

128 sider

Fahrenheit

Udgivet: 17.09.2019

Birte Strandby