Knut Hamsun (1859-1952) huskes vel især for romanen ”Sult” og for sin åbenlyse beundring for nazismen. Sidstnævnte fik af gode grunde mange til at betragte ham som en landsforræder. Men nu er det blevet tid til at lade hans pen og forfatterskab tale for sig selv – på ny. Anledningen er, at forlaget TURBINE udgiver novellesamlingen ”Dronningen af Saba”. Den består af 17 noveller udvalgt fra flere forskellige novellesamlinger.

”Dronningen af Saba” består af en skønsom blanding af noveller, der altid har mandlige hovedpersoner. Kender man lidt til Knut Hamsuns eget liv og levned er det ikke svært at ane aftrykkene i novellerne. Her er noveller der beretter om bondelivet og fortællinger inspireret fra hans to lange ophold i USA (På prærien). I novellen ”På turné” får vi beretningen om en forfatter der er på foredragsrække. Andre noveller lader sig inspirere af anden litteratur; et eksempel er ”Livets røst” der både omhandler døden og seksualitet. I stil minder den om Edgar Allan Poe. Datiden bandlyste Hamsuns novelle.

Knut Hamsuns noveller er letlæste og levende. De emmer af varme og følelser. Personerne i historierne bringer gerne smilet frem. Men der er også noveller, der afspejler tidens barske levevilkår og derfor har en anden tone. I disse noveller er der en mere trist klang og de omhandler livets alvor; et eksempel er den ulykkelige kærlighedshistorie ”På Blåmandsø”. Her blev jeg rørt og dens tone mindede mig om ”Sult”.

Oftest er det hverdagsting og –situationer der er omdrejningspunkt for novellerne. Det er et enkelt univers og dog formår Hamsun at fremhæve det unikke ved en person eller oplevelse, så læseren efterfølgende føler sig godt underholdt. Hamsun formår – trods fortællingernes enkelthed – at holde læserens nysgerrighed fanget.

Det er et spændende potpourri af Hamsuns novellekunst, der her bliver os til del. Du kan glæde dig til læsning der tegner et fint tidsbillede. Jakob Aaby Harrits har sørget for at sproget er oversat og redigeret så det fremstår tro imod forfatteren men letlæseligt. Det er lykkes til fulde!

Novellesamlingen afsluttes af et uhyre interessant og indsigtsfuldt efterord af forskningsbibliotekar Sonny Ankjær Sahl. Han sætter novellerne ind i en større kontekst, hvor vi får ridset forfatterens liv og virke op. Samtidig er der referencer til datidens forfatterkolleger.

”Dronningen af Saba” er et dejligt bekendtskab. Har du ikke allerede læst ”Sult” og ”Pan”, så vil du givetvis blive fristet efter endt læsning.

Dronningen af Saba og andre noveller

Forfatter: Knut Hamsun

Oversættelse: Jakob Aaby Harrits

Forlag: TURBINE

280 sider. Hæftet.

Udgivelsesdato: 5. 8. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg