2. Verdenskrig bliver ved med at poppe op i litteraturen, denne gang med en vinkel på, hvordan man skaber en nazist.

Pierrot bor i Paris. Hans idol er faren der har traumer efter første verdenskrig. Det ender ikke godt, og få år senere dør også hans mor. Alligevel er det en relativt lykkelig barndom ikke mindst på grund af legekammeraten, Anshel. Da moren dør, bor Pierrot først hos Anshel og hans mor, men på grund af Hitlers magtovertagelse i Tyskland og den nazistiske påvirkning i Frankrig, bliver Pierrot sendt på børnehjem. Derfra bliver han hentet til Tyskland af sin tante. Hun er husholderske på Berghof, Hitler og Eva Brauns sommerbolig. Pierrot er syv år, da han ankommer, naiv og tillidsfuld, men da Hitler viser ham interesse, udvikler han hurtigt en tiltro til føreren og en tro på nazismen. Det får katastrofale følger, og Pierrot får en del at slås med efter krigen.

Det er naturligvis fiktion, men måske er det ikke utænkeligt, at et lille barn kan droppe sine elskede forældres værdier for at følge en stærk faderfigur. Romanen er velskrevet, og det er altid interessant med en barnlig hovedperson i kriser og konflikter, fordi tingene udlægges på en anden måde, når man skuer gennem et mere troskyldigt filter.

Det er en overbevisende fortælling med en fremstilling af karaktertræk hos Hitler, Eva Braun og Leni Riefenstahl, som stort set er dem vi sædvanligvis tror på. Om det derimod er sandsynligt, at flere af Hitlers mere betroede medarbejdere skulle være antinazister og måske endda overveje at dræbe ham, virker mindre sandsynligt.
John Boyne

Oversat af Nanna Gyldenkærne
256 sider
Høst & Søn
Udgivet: 04.05.2016