Midt på Gammel Nytorv sidder to og ta’r et hvil,
drengen spiller iPad, faren taler i mobil:

Sådan begynder denne lille velillustrede og let moralske fortælling om familien i de elektroniske mediers tidsalder.

Faren bliver færdig med at tale i mobil, og så vil han gerne tale med sin søn. Sønnen er på level tre i sit spil og absolut ikke venlig stemt overfor farens interesse.

Hele fortællingen er på vers, og på sider hvor drengen har det fint, er omkvædet: Åh, sikken dag, sikken dejlig dag, sikken superduper dejlig dag. Når han har det mindre godt, når forældrene går ham på og forstyrrer ham i hans spil, er omkvædet anderledes: Åh, sikken dag, sikken dårlig dag …

Faren afventer, at drengen lægger sin iPad til side, men han ender med selv at slukke for den, og drengen bliver så rasende, at måger og fisk(?) flyver rundt. Så render drengen sin vej ud af byen. Da raseriet har lagt sig, overvejer han at spille på sin iPad igen, men det er rart at gå, og pludseligt står han foran et stort træ. Han klatrer op i det og nyder en naturlig oplevelse …

Så dukker forældrene op – med mobil og moren i powersuit og høje hæle. Med stort besvær lykkes det dem at klatre op i træet. Og så sidder de alle tre der og bliver lidt klogere.

“Nemlig”, siger faren, ”lad os se at komme afsted,
tiden løber fra os, det er om at følge med.”
“Nej”, hvisker drengen, “nu bli’r vi, hvor vi er,
Det’ jo ikke tiden, der forsvinder. Det er jer.*

Charlotte Pardis fine illustrationer præciserer netop det, som teksten ikke udtrykker: Drengens følelser, både da faren slukker hans iPad, og da han sidder på en gren højt oppe. Morens succes som klatrer i høje hæle er også lige på kornet, og samtidigt har tegningerne egne æstetiske kvaliteter. Charlotte Pardi har illustreret adskillige børnebøger blandt andet den vidunderlige Hvad siger sneugleungen Ulla?, Uhyrlige historier og Stenfjæs.

Fin og sjov fortælling der giver bingo på opdragelse af både børn og forældre, illustrationer og rytmik.

Drengen i træet 

Marianne Iben Hansen

Illustreret af Charlotte Pardi

40 sider

Gyldendal

Udgivet: November 2023

Birte Strandby