Speciallæge i psykiatri, forfatter og radiovært mm. Peter Lund Madsen har forfattet en ”Dr. Zukaroffs testamente”, der er en bog om menneskehjernen. Den udkom første gang i 2014. Nu genudgives den i ny og opdateret version, med de tilpasninger som videnskabens landvindinger siden da berettiger.

Det er i sagens natur ikke nogen let opgave at formidle en bog om menneskehjernen henvendt til lægfolk. Men det er ikke desto mindre dét ærinde, som Peter Lund Madsen har.

For at lette formidlingen af det akademisk krævende stof om hjernen, gør Peter Lund Madsen den genistreg at gøre brug af et fiktivt fortællegreb i form af den fiktive person Alexander Zukaroff. Da bogen tager sin start i 2006, sidder Peter Lund Madsen og kæmper med at få formidlingen til at glide. Under et besøg Café Sommersko opsøges han af den – for ham – ukendte ældre herre Alexander Zukaroff. Han er en dansk-tysk-russisk forsker med speciale i biologi. Hr. Zukaroff ved at Peter Lund Madsen er i gang med at forfatte en bog om hjernen. Nu ønsker han at hjælpe ham. Peter Lund Madsen takker forsigtigt ja.

Med Zukaroff som sparringspartner, kaster Peter Lund Madsen sig herefter ud i at forklare, hvordan universet blev til. ”Historien om hjernen begynder, dengang vi alle var mikrober”. I ”Dr. Zukaroffs testamente” bliver læseren taget med hele vejen; fra universets begyndelse og dyrenes udviklingshistorie, der er kimen til hjernens evolution.

Derpå følger en fyldig gennemgang af neurologiens historie med spændende opdagelser og forsøg. Hjernen forklares i detaljer. Den dissekeres fra A til Z, mens læseren på pædagogisk vis får fortalt hvad hver del af hjernen kan. Ofte anskueliggøres funktionen ved at fremhæve, hvor galt det kan gå, når en del af hjernen ikke virker efter planen.

Hele vejen igennem er bogen ledsaget af flotte og illustrative tegninger af Ingeborg Nielsen, der tjener til at gøre stoffet mere forståeligt. Bogen er desuden rigt forsynes med noter og referencer.

Bogens anden dimension er Peter Lund Madsens møder med dr. Zukaroff. De fungerer som en slags dannelsesrejse. Mødet med dr. Zukaroff gemmer nemlig på en række hemmeligheder. Dermed føres forfatteren på en mental rejse ind i menneskesindets afkroge. Dr. Zukaroffs fortid er mørk og dyster. Han pines af flere forskellige sindsoprivende oplevelser fra sin tid som tysk-russisk forsker i DDR. Alt dette afspejles i sindet. Han bliver dermed en dynamo for fortællingen om hjernens opbygning og funktion – og for udviklingshistorien. Dét er virkelig godt tænkt af Peter Lund Madsen!

Det relativt tunge og svært tilgængelige stof om hjernen er formidlet med smittende entusiasme og mange virkelighedsnære eksempler, der gør det spændende og vedkommende. Sammen med fortællingen om Dr. Zukaroff og hans hemmeligheder, bliver bogen løftet op til andet og mere end biologi. Men vigtigst af alt: Det bliver en pædagogisk indføring.

”Dr. Zukaroffs testamente” er en velformidlet fagbog om hjernen, der kommer bredt omkring. Den bevæger sig over i det populærvidenskabelige felt, men holder et højt niveau. Læseren bliver præsenteret for psykologi, filosofi og biologi mm. Jeg nød, at Peter Lund Madsen kommer med så mange forskellige betragtninger og perspektiver på alt fra dyreliv, søvn, kulturhistorie, kreativitet, hukommelse, vores sprog og kommunikation til etik.

Det er bog, der ganske vist kræver noget af sin læser, men det kommer tusindfold tilbage. Samtidig er det en bog, du vil glæde dig til at genlæse. Peter Lund Madsen er en fremragende formidler og fagspecialist.

Dr. Zukaroffs testamente. Version 2.0

– En bog om menneskehjernen

Forfatter: Peter Lund Madsen 

Forlag: Gyldendal

2. udgave

549 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 18. 1. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg