Børnebog for de to- til fireårige

Rumle er en mus. Han har ikke mange venner, for de fleste af dem der lever i skoven er farlige for ham. Men en dag kommer ørnen til skade. Rumle hjælper ham, hvorefter de er venner – og ikke nok med det: Ørnen kan præsenterer Rumle for andre af skovens dyr og en enkelt nisse, så de også kan blive venner. Oven i købet bliver Rumle gode venner med en menneskefamilie og holder jul sammen med dem og nissen.

Bogen indeholder spredte informationer om livet i naturen. For eksempel hører vi, hvor de forskellige dyr bor, og at Rumle sover vintersøvn, men ellers går en del af teksten med udveksling af artigheder mellem de ædelmodige dyr. Med deltagelse af en nisse og talende dyr stræber bogen naturligvis heller ikke efter at være realistisk, men set-uppet bliver ikke rigtigt brugt som afsæt til at fortælle en god historie.

Det er en sød bog af den slags der kan bidrage til, at barnet føler sig trygt, men mere handling havde været fint. Tryghed er godt, men bliver barnet mere trygt, hvis rovdyrene bliver gode venner med deres potentielle madpakker? Under alle omstændigheder er der så megen harmoni og så mange nye venskaber, at det næsten ikke er til at bære.

Som teksten er tegningerne også søde, men katten ser truende og lækkersulten ud, og det er svært at forestille sig, at den ikke kunne få lyst til at sætte tænderne i en delikat lille mus. Illustrationerne er bogens force, og kan danne baggrund for samtaler med barnet.

Dorthe Emilie Røssell

Tegninger af Thomas Hinnerup Jensen

Rumle samler på venner

82 sider

mellemgaard

Udgivet: 30.04.2012

Birte Strandby