Flodbiografi

Claudio Magris er som sædvanligt berigende selskab, der uden smålige hensyn til genrer virtuost deler ud af litteratur, geografi, historie, fortælling og fakta.

Ved Donaus bredder møder vi blandt mange andre Napoleon der sætter sig på alt land vest for Donau. Østrigerne bebrejder ham hans begejstring for handling og politik, hans hastværk og hans mangel på ydmyghed.

De fleste fortællinger tager udgangspunkt i bestemte byer, således hyldede den lille by Günzburg i 1770 Maria Antoinette der drog af sted mod Frankrig med 370 heste og 57 vogne for at gifte sig med Solkongens barnebarn, 23 år før hun mødte guillotinen. Günzburg var også Josef Mengeles fødested, og det sted hvortil bødlen fra Auschwitz flere gange søgte tilbage. I 1949 skjulte han sig i et kloster i Günzburg, og i 1951 var han tilbage til sin fars begravelse. Hos Magris udløser det overvejelser om, hvilke omstændigheder der gøder jorden for ondskab – og hvem der var medskyldige i dr. Mengeles særlige udgave af ondskaben. Ikke mindst afføder det en diskussion af overskridelsens retorik og tiltrækningskraft.

Nazismen dukker møder vi flere gange i Donaus geografiske vandring. Linz er byen som der Führer ønskede som sit refugium, når han trak sig tilbage efter at have skabt sit verdensrige og fundet en værdig efterfølger. Også for Goethe havde Linz betydning, her fødtes Marianne der er Suleika i Goethes Divanen og angiveligt forfatter til nogle af de smukkeste digte i værket. Mariannes liv er ligeledes en beretning værd. Hun blev som ganske ung danserinde købt af en senator der sørgede for hendes undervisning og dannelse, og da han fik øje på Goethe som konkurrent i horisonten, giftede han sig med hende.

Ikke mindre interessant er Magris’ tekst om Mao Tse-tungs værker om krigsstrategier, der bygger på læsning af blandt andre Hegel, Machiavelli og Heinrich Dietrich von Bülow… der hævdede, at en patrulje aldrig burde krydse selv det mindste vandløb, uden først at have rådført sig med en logaritmetabel.

Et sandt overflødighedshorn af viden og filosofi.

Claudio Magris

Donau

Oversat af Hanne Jansen

463 sider

Rosinante

Udgivet: August 2016

Birte Strandby