Drengene Viggo og Mylle er bedste venner, og de er blevet gode venner med den mystiske og geniale videnskabsmand doktor Zakarov, som bor på deres vej. Ganske vist mener alle i byen, at doktor Zakarov er noget af en tosse, men Mylle og Viggo ved fra deres spændende oplevelser med doktor Z, at han faktisk er helt enormt genial, selvom han er lidt speciel og har et rumvæsen ved navn Grumpf boende – en hemmelighed som kun de to drenge kender til.
Denne gang er det intet mindre end hele jordens skæbne, som står på spil. I Zakarovs hjemland, Zaragonien, har en rengøringsdame i præsidentpaladset ved et uheld fået startet en dommedagsmaskine. To hemmelige agenter er blevet sendt til Danmark for at få fat på doktor Zakarov, da han er den eneste som kan standse maskinens nedtælling. Da agenterne sikrer sig Viggos og Mylles hjælp til at få doktor Z med til Zaragonien – meget mod den gode doktors vilje – er der kun knap syv timer til jordens undergang.
Det viser sig selvfølgelig, at det ikke er helt let at stoppe den djævelske maskine, og selvom doktor Z alligevel bestemmer sig for at hjælpe, kan han ikke huske kodeordet.
En femkrone i en snor viser sig at være et uundværligt hjælpemiddel, da drengene forsøger sig med hypnose.
Som de andre bind i serien om doktor Z og Viggo og Mylle er Dommedagsmaskinen både underholdende og fornøjelig læsning for børn omkring ti års alderen. Bogen er let at læse og passer fint til 3. – 4. klassetrin. Bogens sort/hvide tegninger giver en god visuel tilgang til historien.
Doktor Z
Bind 4, Dommedagsmaskinen
Forfatter: Kasper Hoff
Ill.: Jan Solheim
123 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 17.10.2012
4 glober
Jan Vandall