Dødsspillethar givet forfatteren Suzanne Collins både bogpriser og overvældende ros fra notabiliteter som Stephanie Meyer (Twilight) og Stephen King, og fremtidsgyseren er foreløbigt solgt til 32 lande.

Det er et farligt Amerika som den 16-årige Kattua Everdeen bor i. Landet hedder ikke længere Amerika. Efter de store klimakatastrofer fulgte krigen over resterne af den beboelige jord. Nordamerika blev til Panem, og en blodig borgerkrig rasede i landets 14 distrikter. Den teknisk overlegne bystat Capitol vandt krigen, og lige siden er de 12 tilbageværende distrikter (det 13. blev helt udslettet) som straf hvert år blevet tvunget til at sende en dreng og en pige i 12-16 års alderen til Dødsspillet. Et tv-transmitteret realityshow hvor deltagene skal slå hinanden ihjel for åben skærm i en gigantisk udendørs arena.

Dødsspillet er det årlige højdepunkt (eller lavpunkt alt efter opfattelse). Deltagerne bliver fundet ved lodtrækning, og deltagelse er obgligatorisk for alle i aldersgruppen og samtlige indbyggerne er tvunget til at se de blodige tv-udsendelser. Vinderen og dennes famile er godt forsørget resten af livet og tiljublet i deres distrikt som fortidens rockstjerne eller Roms dygtigste gladiatorer.

Da Kattuas lillesøster bliver udtrukket, melder Kattua sig som frivillig selvom hun ikke mener at have en chanse for at overleve. Men den oprørsk tænkende Kattuas deltagelse i Dødsspillet får store konsekvenser. Det bliver en forrygen actionmættet konkurrence. Alle kneb gælder, og kun den hurtigst tænkende og stærkeste overlever, mens et ubarmhjertigt publikum følger den kyniske tv-underholdning, der er beregnet på at demonstrere Capitols magt over for alle borgere. ‘Se, vi dræber jeres børn, som vi lyster.’ Sult og fattigdom hersker i distrikterne, og oprørsk tale straffes med døden, så Capitol regerer med et grusomt, tyrannisk overlæg, der skal tryne enhver tanke om modstand mod uretfærdigheden allerede inden fødslen.

Men Kattua og hendes ven Peeta er et par hårde nødder at knække, og man lægger ikke bogen fra sig før man ved hvordan det går dem i den morderiske konkurrence.

Dødsspillet er intens spændende underholdning for teenagere og op. Bind to i trilogien er netop udkommet i USA, så der er snart mere gyserguf til Collins læsere.

Dødsspillet
Forfatter: Suzanne Collins
Oversættelse: Camilla Schierbeck
312 sider
Forlag: Gyldendal
03.09.09
Jan Vandall