I 2003 debuterede Jette A. Kaarsbøl med ”Den lukkede bog”, som blev en vældig succes. Det var en roman fra København fra det moderne gennembruds tid i 1870´erne om et lidet lykkeligt facadeægteskab fortalt af en særdeles alvidende fortæller. Den blev solgt i hele 170.000 eksemplarer og udgivet i syv lande.
Nu kommer så hendes roman nummer to, den svære prøve efter gennembruddet.
Den foregår i nutiden, mest i provinsbyen St.Randing, og fortælleren er hovedpersonen, den ret succesrige arkitekt Laus Lindborg. Hans far var også arkitekt, men helt ude af trit med virkeligheden. Det eneste han nogensinde fik opført var et bibliotek i St.Randing. Da faderen pludselig dør, beslutter Laus, at han skal begraves i denne jyske by. De havde langtfra noget nært forhold, men faderens død gør alligevel et stærkt indtryk på Laus, og han kommer ud i en krise, der gør, at han holder en stille pjækkeferie i et rædsomt kroværelse i denne by. Han kommer i forbindelse med den lokale præst Stig, der er en ældre, meget venlig og gæstfri mand, som inviterer ham til middag, og siden til at bruge et rum i præstegården, når han skal arbejde. Til gengæld laver Laus et fint projekt til ombygning af faderens nedlagte bibliotek, der skal være sognegård.
Men det, der virkelig tiltrækker ham, er præstens unge kone Alma, som han forelsker sig i. Han drømmer om at kunne indrykke en notits i lokalbladet: ”Præstefruen fra St. Randing har kastet sin kærlighed på Laus Lindborg. Pastor Stig Hemmingsen spiller herefter andenviolin”. Da Stig brækker lårbenet, går drømmen i opfyldelse, men er det så lykken?
Det er en stilfærdig beretning af en charmerende, ustabil mand, der i sin midtvejskrise havner i den meget lille provinsby og forelsker sig i sin lokale vens talentfulde hustru, men også har sine øjne andre steder. Bogen er ikke så opsigtsvækkende som ”Den lukkede bog”, men er en velskreven roman, der også rummer nogen humor i sin skildring af livets gang i St. Randing.
Bogens første sætning er: ”Som man reder, så ligger man” og det gør Laus så.
På omslaget vokser slyngplanten Arkitektens Trøst. Jette A. Kaarsbøl behøver ingen trøst, hun har hermed vist, at hun ikke er et one hit wonder, men en god forfatter.

Forfatter: Jette A. Kaarsbøl
Forlag: Gyldendal
376 sider. 299 kr.
Udkommer 11.11.2009

Morten Bagger