Dette er femte bind i serien Folket i Finnskogen, og det kan man godt blive lidt forvirret over, hvis man ikke har læst de tidligere bind. Ikke desto mindre er det betagende læsning – bevægende, rørende, humoristisk – skrevet direkte til læseren, der uundgåeligt bliver fanget af det levende sprog, de fine portrætter og den sanselige formidling af den natur der styrer livet i det nordlige Norge i slutningen af 1800-tallet.

Det synger i løvet er en kollektiv roman om hverdagen på godt og ondt, og trods det at næsten al karaktertegning sker i dialogerne, kan man let finde lighed med for eksempel Hans Kirks romaner, Fiskerne, Daglejerne, De nye tider: Her finder man den unge kvinde der dræber det barn hun føder efter en uhellig alliance, de stærke hustruer der repræsenterer godheden i en hård verden, og den troende kvinde der alligevel godt tør gå i rette med øvrigheden, når det gælder om at forsvare sine egne. Ligeledes præges romanen af en ironisk distance til religion:

Papa har læst Bibelen fra ende til anden! Det er derfor han drikker!

Blandt personerne finder vi Märta og Oluf, Märta er en af klipperne, den der tager sig af forsømte børn og støtter sin mand, selv om hun ikke har megen tiltro til hans seneste påfund: snesko til køer der skal flyttes om vinteren.

En anden hovedperson er Tora der forelsker sig i en finne. Det er ikke så godt, for hjemme på torpen venter Ottar der har passet hendes forældres jord, indtil de døde. Ottar som havde regnet med at få både Tora og jorden. I bygden ser de ikke mildt til Tora, da hun dukker op med sin finne. Og hvad skal en finne i deres bygd?

Det handler også om stor fattigdom, brændevin og om at have sko, så man kan komme i skole. Gud og naturen bestemmer reglerne, men ikke alle overholder dem, og den nye, nidkære præst er meget interesseret i, om bygdens beboere respekterer alle Guds bud. For eksempel vil han gerne vide, om der begås utugt hos Jon, der har en kvinde boende til at passe sin datter. Kun naturen kan holde præsten tilbage:

Men nu er der håb og glæde fordi det er forår, og der vil ikke komme nogen præst før stien er blevet tør.

Toras finne bliver indkaldt til at forsvare nordmænd, og således giver den store verden genlyd i den lille.

Britt Karin Larsen

Det synger i løvet

Folket i Finnskogen

Oversat af Camilla Gellert Nielsen

312 sider

Gyldendal

Udgivet: 25.08.2017