Det store bjørnekram begynder vidunderligt: Der var engang en bjørn, der var fyldt af kærlighed og glæde. Den kærlige bamse krammer alt levende på sin vej uanset størrelse, farlighed og lugt, så det er både byttedyrene, elgen, slangen, stinkdyret og træerne der får krammere. En dag kommer der et menneske til skoven. Han går rundt og kigger på træerne, og bamse går ud fra, at han leder efter et godt træ at kramme. Men sådan er mennesket ikke. Han vil hugge et smukt gammelt træ ned, og for første gang i sit liv får bjørnen lyst til at æde nogen. Det vil sige ved nærmere eftertanke kommer bjørnen frem til, at det er ikke dens natur, så den nøjes med at give manden en ordentlig krammer, og det er også godt nok, for han flygter. Bagefter krammer bjørnen træet, så det får det godt igen efter angrebet.

Der er helsides illustrationer, enkle der kun omfatter bjørnen, det udvalgte krammeobjekt, træer, sol og skyer. Fælles for de andre dyr er et udtryk af forbavselse/panik over bjørnens kærlige adfærd, der til sidst smitter så meget, at en lille rød fugl og bidrager med et kram til træet.

Mange børnebøger har udover underholdningen den hensigt at bidrage til socialisering af barnet og præsentere det for samfundets normer. Bjørnens altfavnende(!) kærlighed til sine omgivelser er en fantastisk norm at give videre til børnene, men man kan spekulere lidt over signalværdien i, at mennesket igen igen er naturens fjende – fuldstændig uden forståelse eller hensynsfuldhed.  Bjørnen overvinder egne instinkter for at være kærlig overfor manden, og manden stikker skræmt af, for han kan ikke tro på bjørnens venlighed. Det er da en morale, der vil noget.

Elg søger lykken

Elg lever i vildmarken – ligesom bjørnen – men den er ikke vild. Elg deltager ikke i de andres lege, hopper ikke i vandpytter, flyver ikke med drager, står ikke på ski: Vandet er for vådt, vinden er for hård, og sneen for kold. Elg prøver at kompensere ved at meditere, gå på nettet, kigge i krystalkugle, men det afhjælper ikke følelsen af at gå glip af noget. En dag opdager den en båd og beslutter sig for at sejle væk for at opleve eventyret. Efter en storm lander den på en øde ø, hvor den har en masse udfordringer i Robinson-stil og den møder en skildpadde der hedder Tirsdag. Livet bliver både udfordrende og skønt, men da Elg får tilbudt et lift med et skib tager den hjem igen. Stor er gensynsglæden ved hjemkomsten, og nu vil Elg godt være med til at lege. Moralen er ikke så tydelig her, men begge bøger bidrager godt til at reducere frygten for verden udenfor børnehaven.

Nicholas Oldland

Oversat af Nanna Gyldenkærne

32 sider

Høst & Søn

Udgivet: 13.05.2014

For børn fra to år