Forfatter Lisbeth Brun er født og opvokset i Hobro, men bor til dagligt i Schweiz. Hendes nye bog ”Det ottende bud” foregår i landskabet omkring Limfjorden, som hun kender så godt. Hun har tidligere skrevet Lendrup-seriens fire bøger, der tager afsæt i Lendrup.

”Det ottende bud” er Lisbeth Bruns syvende bogudgivelse. Romanen foregår i byerne Aars, Løgstør og Ravnstrup. Hovedpersonen Siv kommer fra Norge. Her har hun mødt den danske gymnasielærer Niels, der var på ferie med venner. Siv lader sig charmere af Niels. I den første tid er de dybt forelskede. Hun vælger at flytte til Løgstør sammen med ham. Men allerede efter kort tid begynder manipulationen og løgnene.

Siv er uddannet steinerlærer og får job på den lokale Steinerskole som klasselærer. Niels er gymnasielærer, gift med Mette og far til Valdemar. Han lover Siv at forholdet til Mette er helt slut, men snart viser det sig at han hænger fast i sit tidligere ægteskab.

Det er gennem Sivs øjne, forholdet mellem de to skildres. Lisbeth Brun har blik for de mange små detaljer, der på hver deres måde viser, at noget er galt. Forholdet er ulige. Niels tager teten og lejer et hus uden at tage Siv med på råd. Det ulmer mere og mere. Relationen til sønnen Valdemar sætter for alvor Siv på prøve. Siv fornemmer, at Niels er fraværende.

Bibelens ottende bud siger, at du ikke må aflægge falsk vidnesbyrd mod din næste. Men Niels overtræder gang på gang dette bud. Han opretholder relationen til Mette trods det, at han er sammen med Siv.

En dag kommer Siv hjem og finder deres hus tomt. Niels er flyttet tilbage til sin kone i Aars, helt uden varsel!

Hvorvidt Siv lukker øjnene for hans løgne eller vedbliver med at tro på det bedste i Niels, er svært at svare på. Der er ingen tvivl om, at hun bliver fanget ind i hans edderkoppespind af løgne og mister retningsfornemmelsen. Som ny – og fremmed – i Danmark, er det samtidig svært for Siv at vriste sig fri. Hun er forelsket i Niels, og bliver ved med at håbe på at han vil komme tilbage. Men hvem er Niels egentlig? Og hvordan skal Siv komme videre herfra?!

Siv er sorrig, men finder alligevel kræfter til at komme videre. Lisbeth Brun skildrer smerten ved at blive svigtet og snydt af det menneske, man elsker. Hun demonstrerer stor menneskekundskab og modenhed i sin evne til at skildre Siv. ”Det ottende bud” er en rammende og fin fortælling om desillusioneret kærlighed. Løgnens fatale indvirkning på et parforhold bliver skildret indsigtsfuldt og klogt. Lisbeth Brun er og bliver en mester udi de skarpe psykologiske iagttagelser om parforhold, kærlighed og kvindeliv. Hun skriver med stor indlevelse – men med en let og levende pen.

Det ottende bud

Forfatter: Lisbeth Brun

Forlag: Gyldendal

200 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: 20. 2. 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg