Hvis man er en beundrer af Britta Kristensens mange fuglemalerier (som kan ses på www.bri-k.dk), så er det måske med en vis forventning, man åbner denne bog. Men bogen handler om noget helt andet: Nemlig forfatterens udvikling som menneske de seneste tyve år. Den er bemærkelsesværdig i sig selv, og som almindelig skeptiker – som Britta Kristensen selv var det indledningsvist – så er der dele af den fulgte terapi, der kan være ganske vanskeligt at købe. Umiddelbart lyder det jo sært, at legetøj skulle kunne anvendes til at slippe af med de negative følelser og destruktive holdninger man slæber rundt på. Men serveret med forfatterens egen skepsis, undren og ikke mindst den entusiasme der præger fortællestilen kan man godt begynde at tro.

Optakten er en kraftig tinnitus og eksem. Lægen har ikke lige opskriften på, hvordan det kan bortskaffes, og forfatteren søger med egne ord ud mellem ludere og lommetyve, plattenslagerefor at finde alternativ hjælp. Det er her Ellen med legetøjet og gummihuset, hvor der altid er plads til en til, kommer ind i billedet. I Ellens verdensbillede kan man opleve, at frustrationer og selvdestruktive følelser samler sig og udtrykker sig i kaos som tornadoer og poltergeister…eller det modsatte ekstrem orden og geometriske former som korncirkler.

Noget andet er, at Ellen er rigtig god til at levere provokerende punch lines, der får klienterne til at tænke anderledes. En del af forfatterens behandling omfatter begreberne flinkeskole, skyld og skam, i de former de kendes af de fleste kvinder over 50.

Man kan mene, hvad man vil om den mere end almindeligt alternative behandling, men der rejses flere interessante spørgsmål i bogen. Eksempelvis mener forfatteren – og behandleren og hendes øvrige klienter – at enhver lidelse basalt er psykisk. Til gengæld gør forfatteren en stor indsats for at tage ansvar, og med Ellens hjælp kommer hun væk fra generationers faste andel i offerrolle. En af Ellens udtalelser er, at omsorg er udtryk for mistillid, og den kan man jo tygge lidt på.

Generelt en tankevækkende og velfortalt historie. Næste gang ville det være fint med fuglebilleder i bogen.

Britta Kristensen

190 sider

Den indre alpehue

Udgivet: 19.09.2014

Lifetime member of the human race