Liget af en mand dukker op i en smeltet snelomme i det nordlige Sverige. Olivia er efterforskningsleder og bliver lidt mod sin vilje sendt op til fjeldet. Mod sin vilje fordi hun er relativt nyforelsket og bestemt ikke er klar til at forlade sin kæreste.

På vej op til findestedet bliver helikopteren med Olivia ombord overrasket af et uvejr og styrter. Og ikke nok med det, efter styrtet støder hun på et par, der forsøger at myrde hende. 

Det nys opdukkede lig viser sig at være en mand, der forsvandt sporløst tyve år tidligere. Han er blevet henrettet, og med den opdagelse følger afsløringen af en række kriminelle handlinger i fortiden.

Krimiens første del er hektisk, men herefter går tempoet ned og forbliver lavt i meget lang tid. 

Olivias gamle makker, Tom, dukker op for at bistå med opklaringen. Mens de langsomt samler de små brikker sammen for at få det store billede, hører vi også om Olivia og hendes kæreste. De er meget forelskede, men han er sårbar, og så bliver han i øvrigt stalket af en kvinde der er lige så viljefast som Olivia. Olivia er en sej opdager, men i sit forhold er hun først og fremmest menneskelig. Det er fint, men et par steder er det lige før, kærlighedshistorien tager over, og krimien ryger i baggrunden.

Tom har sit forhold at arbejde med, og det er måske heller ikke gearet til Toms risikofyldte liv. Han bliver truet ganske ofte, når han stikker næsen for langt frem.

De to opdageres privatliv fylder meget, men der kommer en række intense scener, der gør krimien virkelig læseværdig, blandt andet er Tom med på et dykkerhold ved Gambia, der skal afsløre en potentiel miljøkatastrofe. Ikke alle er interesseret i afsløringen, og nogen vil gå langt for at forhindre Tom og hans hold i at udføre opgaven. Ydermere forfølger Olivia også sin del af opklaringen, og det bliver både overraskende og livstruende. 

Sluttelig er der en appetitvækker til den efterfølgnede krimi.

Det kolde guld

Cilla & Rolf Börjlind

Oversat af Kamilla Jørgensen

406 sider

Gyldendal

Udgivet: 05.02.2020

Birte Strandby