Med slægtsromanen ”Det er de danske som flygter” debuterer Lise Ringhof og Erik Valeur som forfatterduo. Lise Ringhof har mangeårig erfaring fra forlagsverdenen, da hun er datter af den ene halvdel af grundlæggerne af forlaget Lindhardt og Ringhof, og selv gik i forældrenes fodspor. Erik Valeur kommer som journalist med en imponerende skriveerfaring. Han har b.la. skrevet romanen ”Det syvende barn”.

”Det er de danske som flygter” er første bind af forfatterduoens nye trilogi, hvor vi følger den fanøske slægt Brinch gennem mere end hundrede år.

Romanen tager sin begyndelse på Fanø omkring år 1900. Hovedpersonen i første bind af serien, er Erling Brinch. Han bliver født på Fanø, hvor han er søn af en dygtig styrmand, Søren Brinch, og en kærlig mor, Kathrine. Erling har en yngre søster, Ida, som forældrene får efter de mister sønnen Jakob. Hele livet igennem bebrejder Erling sig selv, at Jakob døde da de var små. Dødsfaldet var så tragisk, at det aldrig blev italesat. I årtier kom han til at bære den byrde, at han var skyldig i lillebrorens død.

Erling er yderst velbegavet i skolen og bliver en outsider, da han modsat de andre drenge ikke drømmer om at blive fisker. Han vil læse til læge. Den eneste ven han får, er en dreng, der bor på Fanøs fattiggård fordi han er født med svære misdannelser i ansigtet. Hubert er rent ud sagt grim! Da familien tager Hubert under sine vinger føler Erling sig fravalgt. I 1912 rejser Erling til København for at læse medicin. Det er med en klar ambition om siden at rejse ud i verdens brændpunkter for at hjælpe. Først tager han dog ud at sejle et års tid. Derigennem møder han vennen Sivert at kende. Sivert giver ham logi over sit værtshus, Flynderen, mens han studerer.

Kærligheden og virkelighedens alvor melder sig, før Erling får set sig om. Vejen fører ham til Vejle, hvor han bliver gift. Sammen med sin rige hustru, får han datteren Eva, som han elsker højt. Desværre er der ikke meget kærlighed og glød i ægteskabet. Men Erling er først og fremmest dedikeret i sit virke som læge. Erling sættes flere gange på prøve. Hver gang tilværelsen bliver svær, søger han dog væk og trækker sig.

”Det er de danske som flygter” er en flot fortalt roman om et liv med glæder og sorger. Erling har gode kort på hånden som en intelligent og vellidt person, men han spænder til stadighed ben for sig selv. Modsat sin jordbundne, glade og ligefremme mor, er der noget plaget og forpint over hans sjæl. Det går helt tilbage til brorens død.

Forfatterduoen skriver overbevisende og godt, fordi deres miljø- og karakterbeskrivelser er så livagtige. Jeg værdsatte især, at hovedpersonen ikke var endimensionel, men besad gode såvel som mindre flatterende egenskaber. Han er både strid og streng mod andre; nogle ville kalde det nådesløs. Problemet er, at han også selv kommer til at betale en høj pris for sine valg og fravalg.

Handlingen udspiller sig over en periode på 50 år dvs. frem til 1949, hvor Erling er 58 år.  Det er en uhyre dramatisk periode af vores historie med to verdenskrige og mange store omvæltninger. De to forfattere har tydeligvis meget bevidst valgt, at ville flette mange af tidens politiske tematikker ind i handlingen; det drejer sig fx om kvindernes stemmeret og racehygiejne.  Derudover skildres tidens levevilkår og –kultur også på fin og nuanceret vis. Vi hører en hel del om kvinder, der bliver ufrivilligt gravide, men der er fx også gode beskrivelser af tredivernes trange kår og overklassens arrogance.   

Lise Ringhofs´ rødder i forlagsbranchen lader sig ikke fornægte, idet fortællingen rummer en tydelig hyldest til bøgernes verden. Vi møder ikke mindre end to boghandlere, ligesom der også indgår en læsekreds i bogen. Ydermere har forfatterduoen valgt at lave en række fine referencer til litteratur, som understreger litteraturens vigtighed. Bogens titel er en reference til ”Tine” af Herman Bang.

”Det er de danske som flygter” er en stort anlagt slægtsroman med et omfattende persongalleri, der heldigvis er nemt at holde styr på. Bogen er letlæst og har et super fint flow. Det er ren nydelse for alle med hang til historiske romaner, der samtidig handler om de vigtige ting i livet: Venskab, kærlighed, familiebånd, loyalitet og identitet. Der er kun én ting at sige: Læs den i en fart!

Det er de danske som flygter

Forfatter: Lise Ringhof og Erik Valeur

Forlag: Gutkind

524 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 13. 8. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg