Talesprog og skriftsprog er forskelligt. Derfor er det sjældent interessant at læse ’samtalebøger’, altså bøger hvor samtaler er nedfældet på skrift. Der findes dog sjældne tilfælde, hvor begavede tænkere er så velintegrerede i deres pointer, at de forstår at formulere noget i samtalen, der også er interessant for andre end dem, der har deltaget i samtalen. Og denne bog er et af disse eksempler.

De tre store navne har alle tre skrevet bøger med titler i bydeform, men giver her sig selv lov til både at forsvare deres eget perspektiv, men også åbne sig for tvivlen og muligheden for at inspirere hinanden, og det bliver til frigørende læsning. Man skal være temmelig belæst og velorienteret for at have en mening om deres diskussioner om fx Foucault og Heidegger, men drøftelserne iblandes heldigvis mere dejligt jordnære hverdagsprægede betragtninger i forhold til fx Trump, aktiv dødshjælp, teknologisk udvikling, ledelseskultur, børneopdragelse eller reaktioner på skilsmisse. De drøfter hvad det vil sige at være menneske i vor tidsalder, og man må sige at det bliver aldrig kedeligt.

En overgang er ordet ’jægersamlerne’ dog nævnt så mange gange, at man begynder at tænke på at det kunne være interessant at tælle hvor mange gange egentlig, fordi hvad er årsagen til at lige præcis det emne nævnes så tit. Sidder de på Samsø og går ud og samler bær og fisker i pauserne? Eller er det et eller andet intellektuelt udtryk for noget i tidsånden? I hvert fald er det noget, der optager dem og det er meget interessante historier og betragtninger, der kommer i stand i forhold til dette emne. Alle har hver deres eget felt og position at tale ud fra, som vi kender dem, og alligevel formår samtalen at mødes.

Under læsningen følte jeg mig hensat til min barndom, hvor jeg en gang om ugen hele vinteren stod ved bordet, når min far og tre onkler sad og spillede kort, imens de diskuterede verdenssituationen. Den fik ikke for lidt, og det får den heller ikke her. Alverdens historier og  betragtninger kommer på bordet og visse magthavere og beslutningstagere får et riv af. Der fornemmes dog også her en slags konkurrence i at sige noget klogt, hvilket er godt, fordi når begavede mænd gør sig umage, kan de virkelig få sagt noget der vækker eftertanker hos tilhøreren. Lejlighedsvis får man også fornemmelsen af at samtalen kunne udvikle sig til en slags gruppeterapi, hvor samtalen når en dybde hvor også personlige oplevelser med sygdom, dødsfald og skilsmisse kommer på bordet. Man finder dog tilbage til at sætte de personlige oplevelser i forbindelse med et meta-perspektiv, således at bogen bliver fuld af almengyldige reflektioner over nærværende og relevante emner. Interessant er de passager, hvor den konservative humanist og den rebelske museumsdirektør på en måde medieres på plads om det de er fælles om.

Det er en dejlig, inspirerende og interessant bog for alle aldersklasser.

Det du ikke forstår, gør dig klogere

Svend Brinkmann, Rane Willerslev og Tør Nørretranders i samarbejde med Frederik Lindhardt

259 sider

Peoples Press

2018

Gitte Sander