Irskfødte Megan Nolan debuterer med romanen ”Desperate handlinger”. Den unge forfatter er i dag bosiddende i London, og hendes bog har modtaget stor ros fra anmelderne.

”Desperate handlinger” er en rå og usødet beretning om at være ung om og om at jagte kærlighed. Bogens kvindelige jeg-fortæller er 23 år gammel og bosiddende i Dublin, som hun er flyttet til for at studere. I Dublin møder hun Ciaran, der har en dansk far og en irsk mor. Handlingen udspiller sig over en årrække og fortælles i korte kapitler. Vi følger fortællerens oplevelser i tilbageblik fra 2012 og frem, samt i et mere nutidigt spor, der foregår i Athen i 2019. 

Hovedpersonen er en ung kvinde der måske, måske ikke, er typisk for vores tid. Hun tager til storbyen for at læse, men opgiver imidlertid studiet, da hun møder Ciaran. Hun er dog forsat optaget af kunst og kultur. Det er også igennem kunsten, at hun møder Ciaran. 

Jeg-personen har ikke et sundt og harmonisk selvværd. Da hun lærer Ciaran at kende, kan han let manipulere hende til at tro på sine ord. Snart bliver deres kærlighed destruktiv og en ond, nedadgående spiral er i gang. Hun står på pinde for at please Ciaran, der blot bliver mere og mere fej og foragtelig i sin væremåde som tiden går. Han udviser en kontrollerende adfærd og de agerer begge med jalousi. Hendes ventil er især alkohol og vilde drukture. 

Omdrejningspunktet for størstedelen af fortællingen er relationen mellem fortælleren og Ciaran. Vi hører også om hendes forældre, venner og hendes tidligere forhold til mænd. 

Jeg-personen har altid kæmpet med selvværdsproblemer relateret til sin krop, vægt og udseende. Da hun forelsker sig i den smukke og attraktive Ciaran, og han gengælder det, kan hun dårligt tro sit held. Men snart er hun fanget i destruktivt mønster af usund kærlighed. Ciaran er verdensmester i fejlfinderi. Han er negativ som få, og får ubehagelige vredesudbrud rettet mod sin kæreste. Hendes venner taler han grimt om. 

Deres forhold er en slidsom pardans, der inkluderer jalousi og psykisk vold. Da de flytter sammen, bliver det fortælleren der forsørger den magelige Ciaran. Hun bruger al sin energi på at tilfredsstille ham og forebygge at han bliver sur og nedgør hende. Sine egne ønsker og behov skubber hun til side i kampen for at opnå hans kærlighed. Hun er opslugt af Ciaran og konsekvensen er, at hun i vidt omfang isolerer sig fra andre. 

Den nysgerrige læser spidser ører i kapitlerne om forholdet til de fraskilte forældre. For hvorfor blev hun så selvdestruktiv? 

Hun har tilsyneladende fået begravet sig i under bunker af sand uden lys eller luft. Alligevel sukker hun efter at slippe fri. Indimellem tyr hun til vilde eskapader, som for at råbe verden – og sig selv – op. Men Ciaran har magten. Han straffer hende ved at tildele hende opmærksomhed, når det passer ind i hans kram. 

“Desperate handlinger” virker en kende fragmentarisk i sin fortællestil med mange korte kapitler. Omvendt vil nogle læsere måske opleve, at dette gør den lettere at læse. Jeg-fortælleren skuer tilbage på forholdet og reflekterer bid for bid over tiden sammen med Ciaran. Handlingen består således primært af tilbageblik, der beskriver hverdagslivet og relationen mellem det unge par. Men vi følger også med jeg-fortælleren hjem til familien til jul og på sygebesøg etc. 

For mig der er tyve år ældre end fortællerstemmen, virker tematikken desværre ikke rammende. Som mor til en ung kvinde, gør jeg mig imidlertid en del tanker om unge kvinders selvværdsproblematikker. Der synes jo at være et strukturelt problem med yngre kvinder, der ikke værdsætter sig selv. Blot føler jeg, at Megan Nolan sætter det på spidsen. Eksemplerne bliver meget gentagende med deres fokus på sex, alkohol samt fysisk og psykisk vold i hjemmet. 

Forfatterens portrættering af en ung kvindes kærlighedsliv og skrøbelige identitetsdannelse er måske symptomatisk for vores tid. Jeg genkender heldigvis ikke denne måde at være selvudslettende på, hvor kvinden søger at finde sig selv i kraft af det, hun er i form af kæresterollen. 

”Desperate handlinger” er på mange måder en barsk beretning om at være ung og i smerte. Fortællingen skildrer, hvordan man kan destruere sig selv i skyggen af det andet køn og ved hjælp af store doser alkohol og sex. Det tankevækkende er, at bogens hovedperson faktisk har gode venner og bekendte, der er støttende. Hendes far har også nogle gode kvaliteter som menneske. Alligevel hopper kæden af og hun får ikke rakt ud efter hjælp. 

At læse en bog med så meget selvhad og -bedrag er til tider tungt. Føj dertil partnerens vold og misbrug. Det gør det til en alt andet end nydelsesfuld læseoplevelse. Når det er sagt, så er det interessant at dykke ned i denne undersøgelse af disharmoniske parrelationer. For hvorfor tiltrækkes vi af dem? Og hvorfor er det så svært at løsrive sig igen? Megan Nolan leverer ikke nøgleklare svar, men hun bevidstgør os om kompleksiteten. Hun minder os om vores drifter og behov – på godt og ondt. Kærlighed er ikke svaret på alt i livet. 

Desperate handlinger

Forfatter: Megan Nolan

Oversættelse: Louise Ardenfelt Ravnild

Forlag: TURBINE Forlaget

320 sider. Softcover

Udgivelsesdato: Den 19. januar 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg