Psykoterapeut og parterapeut Louise Leth har i kraft af sit fag stor indsigt i menneskets typiske handle- og reaktionsmønstre. At flippe ud, blive vred eller decideret hysterisk er menneskelige mekanismer, som de fleste kender til. I fagbogen ”Derfor flipper du ud. Og derfor skal du ikke skamme dig” støtter Louise Leth læseren i at forstå sine følelsesudladninger og uheldige reaktionsmønstre. Samtidig er bogen en hjælp til at tackle den skamfølelse, der også tit følger med det drama som de voldsomme følelsesudbrud også giver. Bogen henvender sig primært til den kvindelige læser. 

Grundlæggende er de dramatiske reaktionsmønstre et udtryk for et psykisk forsvar. Forfatterens tese er, at vi ender med at flippe ud, fordi vi begår for mange kompromisser overfor os selv. Vi udsætter derved vores egne behov og overskrider vores grænser. Derved opstår der til slut et behov for at kompensere rent psykisk. Til slut flipper man rent ud sagt ud. Reaktionerne vil tage sig ud på vidt forskellige måder. De ekstroverte flipper typisk ud på en meget synlig måde. Ofte har de konfrontationer med andre mennesker. De introverte typer vil derimod gemme det indeni, overtænke og blive meget selvkritiske. Louise Leth opfordrer til, at vi ikke går så meget på kompromis til os selv.  

Bogen operer med tre reaktionsmønstre. Der er tale om krigeren, Askepot og grubleren. Som navnet antyder, er krigeren en der reagerer med stor kraft. Vedkommende har en hård skal. Indeni er krigen oftest sårbar. Askepot er den tilbageholdende og usikre type, der gerne vil reddes. Hun er omsorgsfuld og empatisk. Tit føler hun sig tilsvarende ikke set og hørt. Grubleren er hende, der vender dramaet indad. Her er der tale om en analytisk og meget overansvarlig person. Forfatteren anviser, hvordan man kan håndtere de respektive reaktionsmønstre bedst muligt. Vigtigt er det også at kunne stå ved sig selv og egne behov. Her hjælper forfatteren med nye strategier. 

Bogen veksler mellem let formidlet teori og genkendelige cases, der på pædagogisk vis understøtter teorien. I slutningen af hvert kapitel er der en kort, overskuelig opsamling i få punkter. Det gør det nemt at repetere bogens væsentligste pointer. Louise Leth giver dig således en meget konkret og brugbar håndsrækning med streg under sidstnævnte. 

Med ”Derfor flipper du ud. Og derfor skal du ikke skamme dig” får du et glimrende værktøj til at forstå dig selv og dine handlemåder bedre og mere nuanceret. Du bliver taget med ind i terapirummet og hjulpet til at reflektere over fortiden og nutiden. Du støttes i at skabe nye fortællinger om dig selv, så du kan få bedre handlemåder. Bogen er også værdifuld som indsigt i forhold til at forstå ens veninder, mor, søster og kolleger etc. 

Louise Leth understreger, at mænd også flipper ud på præcis samme måde – og af samme årsager. Det er en menneskelig og naturlig mekanisme. Forskellen på de to køn er, at kvinder skammer sig. Det gør mænd ikke. Årsagen er kulturelt betinget og skal findes i opvæksten. Her har særligt pigerne fået at vide, at de skal skamme sig, hvis de har været højlydte og besværlige. Når drenge får følelsesudbrud, er det derimod helt naturligt.

”Derfor flipper du ud. Og derfor skal du ikke skamme dig” er en letlæst lille fagbog, der sætter spot på de destruktive reaktionsmønstre, der kan fylde mere eller mindre i tilværelsen. Bogen hjælper b.la. læseren ved at stille reflekterende spørgsmål og normalisere tematikken. Der er små øvelser, der hjælper dig til at håndtere dine følelser, opbygge et større selvværd og sætte grænser. Læsere med interesse for personlig udvikling vil kunne finde stor glæde i denne bog. 

Links

Besøg forfatterens hjemmeside her: www.louiseleth.dk 

Hun har også et gratis podcastprogram, der deler titel med bogen her. Podcasten er et brevkasseprogram, hvor terapeuten Louise Leth tager lytteren med ind i sit terapilokale. Kan varmt anbefales! Kan høres der hvor du lytter til dine podcasts. 

Derfor flipper du ud

Og derfor skal du ikke skamme dig

En terapeutisk håndbog

Forfatter: Louise Leth

Forlag: Grønningen 1

153 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: Den 26. 4. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg