‘Var det slutningen? spurgte Jakob. ‘Grislingens historie er meget kortere end Æslets.’

‘Men Grislingen er også kortere end Æslet,’ lød forklaringen.

Peter Plys er fra 1926, og han har ikke altid boet i Hundredmeterskoven sammen med Grisling og Jakob. Der var engang en bjørn handler om dengang Plys mødte Jakob, Æsel og de andre første gang. Bogen er skrevet i overensstemmelse med Milnes bøger om Peter Plys, og illustratoren har ligeledes overtaget illustrator Mark Burgess’ stil. Som det blev sagt om Milnes fortællinger, er denne fuldstændigt blottet for skjulte betydninger. Plys er en enfoldig bjørn i en enkel verden.

Hvad der måske kommer som en overraskelse, er at Plys havnede hos Jakob ved et rent tilfælde. Faktisk blev han hentet i stormagasinet Harrods af en forkælet lille pige, der indsamlede legetøj og chokolade i store mængder. Hun var nødt til at slippe Plys og glemte ham i et hjørne. Her blev han fundet af en dame der købte ham til sin søn, Jakob.

Hjemme hos Jakob støder Grisling og Æsel til, og når man ved, hvilken ankomst Æsel fik i Jakobs hjem, forstår man også hvorfor Æsel ikke ser så lyst på tingene. Han blev leveret af et gnavent postbud, og kokkepigen bruger ham som karklud. Heldigvis er tilværelsen også fuld af eventyr, besøg i Zoologisk Have og nedgravning af skatte.

Plys er fortsat den mest naive bjørn i England, men med en logisk tankegang og verdens korteste hukommelse. Plys og vennerne er en klassiker, og illustrationerne er fine.

Der var engang en bjørn

Historier fra inden det hele begyndte

Jane Riordan, inspireret af A.A. Milne

Illustreret af Mark Burgess i E.H. Shepards oprindelige stil

Oversat af Nanna Gyldenkærne

128 sider

Gyldendal

Udgivet: 05.05.2022

Birte Strandby