Enhver skilsmisse indebærer krise og smerte for de involverede parter. Den svenske skuespiller, forfatter og kronikør Martina Haag sætter fokus på sorgen og kaosset i kølvandet på en skilsmisse i romanen ”Der er noget som ikke stemmer”. Martina Haag er en af de svenske kendisser; hendes tidligere mand Erik Haag er en kendt programleder, tv-vært og manuskriptforfatter mm. Parret blev separeret i 2013. Bogen er delvist baseret på forfatterens egne oplevelser. Derfor har romanen selvsagt vakt stor opmærksomhed i hjemlandet. Men danske læsere kan også se frem til en unik læseoplevelse.

Romanen består af to dele; dels af fortællingen om hovedpersonen Petra, der efter sin turbulente skilsmisse søger væk. Hun tilbringer 21 dage i den isolerede svenske ødemark. Her har Petra fået jobbet som hyttevært gennem Svensk Turistforening. Til daglig er hun forfatter. Den anden del består af det – selvbiografiske – bogprojekt, som Petra kaster sig over da hun kommer ud i ødemarken. I denne del reflekterer Petra over skilsmissen. Hun beretter om tilværelsen i Stockholm, hvor familielivet falder fra hinanden. Petra beskriver i detaljer, hvordan hun bliver forladt af manden Anders og efterlades med en sorg, der er så tyngende og stor, at hun tvinges helt i knæ.

Martina Haag er præcis og rammende i sin beskrivelse af det forliste parforhold. Hun tager læseren med tilbage til tidspunktet, hvor Petra fatter mistanke. Anders har efterladt en kandelaber i sommerhusets soveværelse. Det giver ikke mening. Snart viser det sig, at han er utro med tv-kollegaen Klara. Men Petra har umådeligt svært ved at begribe det, der sker. Hun kan ikke acceptere det. De går i terapi, men Anders er færdig med hende. Tilbage står Petra som et nervevrag, der hverken kan spise eller sove. Hun søger hjælp hos lægen, tager på psykiatrisk skadestue og er i krise. Sorgen over det forliste ægteskab er uoverkommelig.

Sideløbende har vi nutids-fortællingen om Petra, der som hyttevært møder en række forskellige vandrere, der søger ly hos hende. Den afsidesliggende hytte giver plads og rum til, at hun kan tænke og reflektere over tilværelsen. Det skal vise sig at blive en stor udfordring at tilbringe 21 dage i ødemarken.

Romanens to spor flettes langsomt sammen, og spændingen tager til. Det, der umiddelbart var en socialrealistisk fortælling, bliver mere og mere dramatisk. Martina Haag skruer op for uhyggen. I sidste del af ”Der er noget som ikke stemmer” har romanen flere Domestic Noir-elementer. Men fremfor alt er den en vigtig påmindelse om at en livskrise – såsom en skilsmisse – kan bringe ethvert menneske ud af fatning. Skilsmissens væsen er at tilføre sorg, smerte og usikkerhed. Lige præcis dét evner Martina Haag på bedste vis at skildre i sin velkomponerede roman. Det er en fryd at opleve, hvordan hun deler ud af sine erfaringer. Vi er fx med når Petra ikke kan sove, når panikken melder sig, når børnene skal have besked om skilsmissen, når hun læser mandens sms´er, når hun ikke kan spise, bliver jagtet af journalister og ser sin skilsmisse beskrevet på forsiden af tabloidaviserne. Det gør ondt at læse!

”Der er noget som ikke stemmer” er en hjerteskærende, rå og ærlig beretning om skilsmisse – og om at tabe sig selv for en stund. Martina Haag skriver så godt, at man virkelig er med i processen. Stor applaus for dette værk.

Der er noget som ikke stemmer

Forfatter: Martina Haag

Aronsen

172 sider, Hæftet.

Oversættelse: Christian Bundegaard

Udgivelsesdato: 14. februar 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg